Un calcul simplu arata ca, pentru realizarea traditionalului meniu ce face fala oricarei gazde la Craciun, romanii sunt nevoiti sa scoata din buzunar peste patru milioane de lei. Desigur, retetele din stramosi sunt adaptate in functie de buget si pretentii.

Cei cu dare de mana si cu gusturi mai rafinate isi pot permite si o friptura de "curcan fumé" sau "fructe de mare", alaturi de o sampanie de cateva milioane de lei. Este foarte probabil ca, pentru multi dintre conationalii nostri, sarbatorile de iarna sa fie mai costisitoare decat se asteptau, caci preturile depasesc cu mult posibilitatile momentului. In targuri, se aude tot mai des indemnul: "Da Dacia si ia porcu’! ".

Anul acesta, pretul unui porc in viu merge pana la 10 milioane de lei, adica salariul pe trei luni si jumatate al romanului sarac, sau valoarea unei Dacii obosite. Cei care au rude la tara pot sa se considere norocosi, caci nu vor baga mana-n buzunar pentru porc, vin, tuica si nuci.