Arhitectii Bisericii pregatesc documentatia pentru autorizatia de construire * Ordinul Arhitectilor se opune amplasamentului din Parcul Carol

Patriarhia Romana anunta ca un grup de arhitecti lucreaza la elaborarea documentatiei technice pentru a obtine autorizatia de construire a Catedralei Neamului in Parcul Carol, apreciind ca procesul de la Curtea de Apel Bucuresti legat de acest edificiu "nu are nici un fel de relevanta". Potrivit unui comunicat remis ieri de Patriarhia Romana, "o echipa de arhitecti urbanisti va elabora Planul Urbanistic Zonal pentru construirea catedralei in Parcul Carol, care va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti". In document se mentioneaza ca ulterior, conform legii, va fi intocmita documentatia tehnica pentru construirea catedralei in Parcul Carol si va fi solicitata Primariei Sectorului 4 autorizatia de construire.

Reamintim ca Parlamentul a votat in luna octombrie Legea nr. 441/2004 privind realizarea edificiului de cult, in ciuda proceselor intentate in instanta de autoritatile locale si de reprezentanti ai societatii civile, care s-au impotrivit construirii catedralei in Parcul Carol. Traian Basescu a anuntat ca se va supune vointei comunitatii "care nu doreste acest amplasament", mai ales ca Parcul Carol a fost declarat monument istoric. Ordinul Arhitectilor a declarat ca se opune, la randul sau, amplasamentului din Parcul Carol, si a propus municipalitatii doua variante: Bulevardul Unirii si Vacaresti.

Guvernantii au incercat diverse subterfugii pentru a fi pe placul inaltelor fete bisericesti, mergand pana la declasarea portiunii din parc pe care urma sa fie inaltata cladirea. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a anulat, joi, ordinul Ministerului Culturii si Cultelor privind declasarea a 5,27 hectare din Parcul Carol pentru construirea Catedralei. Numai ca, intre timp, Hotararea de Guvern a devenit Lege, dar cu acelasi continut. Iar legea nu se discuta. Trebuie sa spunem ca fondurile pentru construirea catedralei vor fi asigurate de catre Patriahia Bisericii Ortodoxe Romane si, in completare, de la bugetul de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.