Chiriile pentru garsoniere si apartamente au explodat. In asteptarea studentilor provinciali care-si cauta un loc de cazare in Capitala, proprietarii si agentiile imobiliare au marit cu peste 100 de euro pretul chiriilor. O garsoniera de la ultimul etaj dintr-un bloc situat pe B-dul Titulescu se inchiriaza cu 250 de euro. Acelasi pret se cere si la marginea Bucurestiului, pe B-dul 1 decembrie 1918, tot pentru o garsoniera prezentata ca fiind "decomandata, utilitata si mobilita".

In preajma gurilor de metrou sau a centrelor universitare, pretul unei garsoniere poate ajunge cat al unui apartament cu doua camere intr-o zona fara acces la mijloace rapide de deplasare. Astfel, un apartament cu doua camere, la primul etaj al unui bloc de pe strada Barbu Vacarescu, se inchiriaza cu 275 de euro, iar unul la Piata Moghioros cu "balcon inchis, parchet, gresie si faianta" - cu 250 de euro. In vile proprietarii nu pun la bataie numai o singura camera sau un etaj, imobilul fiind inchiriat in totalitate.

Reprezentantii firmelor imobiliare sustin ca "preturile sunt influentate de cerere, dar si de unii analisti financiari care, daca anunta ca se scumpesc chiriile, proprietarii dubleaza preturile. Multi proprietari au facut investitii in case si acum vor sa-si scoata banii pe termopane, gresie sau faianta". Convietuirea alaturi de proprietar poate scadea pretul chiriei cu 50 de euro. O camera decomandata dintr-un apartament poate fi inchiriata cu 150 de euro. Astfel de oferte vin direct din partea proprietarului si de regula ele se epuizeaza in cateva ore.

Majoritatea agentiilor imobiliare si a proprietarilor solicita de obicei plata chiriei in avans pe minimum 3 luni. Pe langa chirie, noii locatari sunt obligati la plata intretinerii si a telefonului, energiei electrice sau a cablului. Putini proprietari sunt insa dispusi sa incheie contracte de inchiriere cu clauze ferme la notariat sau sa declare la administratiile financiare suma exacta incasata de la chiriasi. Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca, din experienta ultimilor ani, chiriile "se vor calma incepand cu sfarsitul lunii noiembrie, cand cererea de inchirieri de locuinte va scadea".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.