Membrii Clubului Roman de Presa (CRP) au discutat ieri cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, despre oportunitatea de a elimina total din viitorul Cod penal asa-zisele „delicte de presa“ – insulta si calomnia.

Propunerea de dezincriminare a calomniei nu a fost primita cu foarte mare entuziasm de o parte a membrilor CRP, unii dintre ei sugerind ca poate ideea de a desfiinta aceasta infractiune nu este chiar atit de buna si ar mai trebui reflectat asupra ei. Presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a refuzat, la finalul intrevederii, sa ofere detalii privind discutiile, pe motiv ca nu s-a ajuns la o concluzie definitiva: "Avem pareri diferite si doamna ministru are si dinsa parerea ei. N-ar avea sens sa va spun acum niste rezultate intermediare", a spus CTP.

Intentia Ministerului Justitiei este de a abroga aceste infractiuni, raminind doar raspunderea civila, in vreme ce seful CRP s-a pronuntat in alte rinduri pentru dezincriminarea doar a insultei, nu si a calomniei. In prezent, insulta este sanctionata cu amenda penala, iar in cazul calomniei exista si varianta pedepsei cu inchisoarea. Proiectul noului Cod penal, care va ajunge astazi pe masa guvernului, nu va cuprinde totusi nici calomnia si nici insulta. Vor fi eliminate si alte articole care incalca libertatea de exprimare, cum sint cele privind "defaimarea autoritatilor" sau "raspindirea de infor-matii false".

O idee mai veche

Acum doi ani, intr-o intilnire pe aceeasi tema cu fostul ministru Rodica Stanoiu, CRP s-a exprimat pentru pastrarea calomniei ca infractiune, pedepsita insa doar cu o amenda penala, care se poate transforma in zile de inchisoare doar in caz de neplata. Aceasta varianta ar fi trebuit sa intre in vigoare anul acesta, insa noul Cod penal a fost aminat pentru anul viitor, fiind necesare si alte modificari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.