Daca stai sa te gandesti bine: la ce-ar mai trebui inca o asociatie a studentilor la stiinte politice din jurul Marii Negre? In fond sunt atatea si nu fac nimic! Primesc din cand in cand cate o finantare externa pentru nu stiu ce proiect pe care nu-l baga nimeni in seama si cam atat.

Voluntariatul este privit in tarile Europei Estice si Central Estice ca pe o pierdere de timp..si de bani! De cele mai multe ori daca arunci intr-o discutie subiectul voluntaritul studentului roman ti se aduce argumentul prezentat mai sus! Si cum poti sa-ti convingi interlocutorul ca nu e asa, ca uite in State ce bine le merge si voluntariatul inseamna de fapt dezvoltare sociala (eu fac ceva pe moca, tu faci ceva pe moca si impreuna reusim sa punem la punct niste proiecte prin care sa ne ajutam apoi reciproc) si crearea unei societati civile viabile, o putere care sa balanseze eventualele excese de putere din partea statului.

Una dintre asociatiile studentesti din Romania, Asociatia Studentilor din cadrul Facultatii de Stiinte Politice SNSPA (ASSP) nu este de acord cu afirmatiile negativiste de mai sus si nici nu crede ca inca un proiect transnational ar strica cumva imaginii deja sifonate a Romaniei peste hotare, ba din contra.
Se pune de-o conferinta...internationala
Impreuna cu International Association of Political Science Students (www.iapss.org) au pus la cale o conferinta internationala desfasurata la Bucuresti in perioada 5-11 septembrie 2005 cu scopul crearii unei retele a studentilor la stiinte politice din jurul Marii Negre - IAPSS Bridges Network.

Reteta e simpla si nu ai nevoie decat de putina logica invatata in liceu ca sa-ti dai seama ce vor acesti studenti sa faca: aduni 25 de studenti la stiinte sociale din tari ale Europei Centrale, Estice, Sud-Estice si din Asia Mica, adaugi cateva nume sonore din Romania din domeniul politicului, educatiei si ONG-ului, introduci fenomenul democratiei si implicatiile lui ca tema de discutie si gata conferinta.
Este intr-adevar simpla reteta, insa munca studentilor de la Stiinte Politice ca sa mearga totul bine are o istorie de jumatate de an in spate, o multime de intalniri, e-mailuri si telefoane, nervi si bani cheltuiti.

Conferinta pentru ce?

La deschiderea oficiala care va avea loc in data de 5 septembrie , ora 9:30, la sala Gafencu, in cadrul sediului Ministerului Afacerilor Externe Presedintele Romaniei Traian Basescu va tine un discurs pe problematica Marii Negre, alaturi de Mihai Razvan Ungureanu, Ministru al Afacerilor Externe si Mircea Geoana, Presedinte al Partidului Social Democrat.

In timpul celor 5 zile de discutii Adrian Miroiu, decan Facultatea de Stiinte Politice SNSPA, Valeriu Stoica, ex-ministru al Justitiei, Dragos Paul Aligica, profesor George Mason University, Daniel Daianu, analist economic, Sorin Ionita, director executiv Societatea Academica din Romania, Vladimir Pasti, lector universitar SNSPA, Dorel Sandor, analist politic, Cristina Guseth, director Freedom House Romania, Smaranda Enache, presedinte a Ligii ProEuropa, dr Andrei Miroiu, lector universitar SNSPA, Cornel Codita, decan Relatii Internationale SNSPA s.a. vor analiza alaturi de studenti, in cadrul meselor rotunde si workshop-urilor, teme precum "Tranzitia de la democratia electorala la democratia liberala.

Limitele democratiei liberale ca model universal de guvernamant", "De la economie centralizata la economie de piata - exista modele universale?" sau "Societatea civila-agent al democratizarii".
Se anunta nume sonore la aceasta Conferinta! Dar va fi de folos cuiva? Se pare ca organizatorii sunt optimisti. Avand sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, IAPSS Bridges Network va face parte dintr-un program de dezvoltare pe termen lung al regiunii Marii Negre.

Studentii participanti in cadrul conferintei vor deveni viitorii coordonatori ai asociatiilor din tarile lor si vor implementa o serie de proiecte la nivel local si regional pentru influentarea deciziilor politice, sociale si economice, prin crearea unui spatiu de discutie si analiza intre studenti si autoritati.

Cuvinte mari

IAPSS Bridges Network se doreste a fi o retea specializata a studentilor la stiinte politice din regiunea Marii Negre , o necesitate si o cat mai stransa colaborare pe plan profesional intre membrii comunitatii academice de specialitate din aceasta arie geografica. Scopul IAPSS Bridges Network este tocmai realizarea acestui tip de conexiune transfrontaliera necesara in perspectiva noilor realitati europene si internationale.

Proiectul beneficiaza de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Societatii Academice din Romania, al Societatii Romane de Stiinte Politice si al Freedom House Romania.

Parteneri media ai Conferintei:

Revista 22, Observatorul Cultural, 9AM.ro si Wall-street.ro

In loc de final

"Daca n-ai carte , n-ai parte", afirma una dintre zicatorile romanesti. Daca IAPSS Bridges Network se va realiza asa cum spera membrii Asociatiei Studentilor la Stiinte Politice, atunci multe lucruri bune se vor realiza. Cu schimbul urias de informatii pe care cei din retea il vor avea , de donori, sponsori si parteneri, atunci membrii retelei cu siguranta isi vor face parte si vor avea multe de castigat. Poate ca voluntariatul nu este chiar atat de nefast pana la urma?!

Pentru mai multe detalii despre conferinta tudor.trof@gmail.com

Articol in exclusivitate 9am.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.