„Doua falsuri Brancusi au ajuns in colectia Adrian Nastase.” Afirmatia ii apartine lui Vlad Ciobanu, desemnat cel mai bun sculptor roman in 2004. Procurorii ancheteaza cazul falsurilor atribuite geniului de la Hobita.

Conducerea Ministerului Culturii si Cultelor a facut o sesizare penala in legatura cu punerea in circulatie a unor lucrari de arta falsificate. Multe dintre aceste lucrari ii sunt atribuite lui Constantin Brancusi, parintele sculpturii moderne, fiind vandute la preturi-record. Procurorii au demarat o ancheta penala pentru a stabili numele persoanelor implicate in aceasta retea. Un valoros sculptor roman si un renumit critic de arta spun ca lucrari falsificate atribuite lui Brancusi au ajuns chiar in colectia fostului prim-ministru Adrian Nastase.

Retea de falsificatori

Vigil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii pe probleme de patrimoniu, a spus ca facut o plangere penala impotriva celor care pun in circulatie lucrari de arta falsificate. "Piata romaneasca si cea internationala sunt invadate de falsuri, care sunt o ofensa adusa artei universale a lui Constantin Brancusi. Sunt convins ca e vorba despre o retea. Unele opere ii sunt atribuite lui Brancusi, altele - altor artisti romani, cum ar fi Victor Brauner.

Sunt artisti de talie mondiala. Multi amatori de a-si investi banii castigati in ultimii ani pentru a da un lustru de onorabilitate propriilor averi nu au nici un fel de cunostinte si nici nu stiu macar ca ar fi bine sa apeleze la un expert cand achizitioneaza o opera de arta. Arunca pur si simplu banii pe o lucrare falsa si incearca apoi sa o vanda la un pret mai mare.

In felul acesta, se pun in circulatie niste facaturi care pot sa ajunga in sfera noastra de interes abia in momentul in care sunt puse in vanzare intr-un magazin specializat, unde exista un expert acreditat de Ministerul Culturii si Cultelor. Uneori se incearca exportul definitiv sau temporar al unei asemenea lucrari si, atunci, din nou este nevoie de o expertiza din partea unui expert acreditat de minister, iar in acel moment se descopera falsul.

Dar pana atunci e posibil ca asemenea lucrari sa circule pe piata. Faptele incriminate de noi, si care fac obiectul plangerii depuse la Parchet, constau in realizarea si punerea in circulatie a unor lucrari de arta falsificate. Este posibil sa fie cel putin o persoana din judetul Gorj implicata in aceasta retea".
Nitulescu a precizat ca numele autorului acestor lucrari falsificate este cunoscut "in proportie de 99,9a", dar a refuzat sa-l faca public.

"O fi colectionar, dar alta e sa fii priceput"

Unul dintre cei mai valorosi sculptori romani ai momentului, Vlad Ciobanu, declarat de catre Uniunea Artistilor Plastici din Romania cel mai bun sculptor in anul 2004, a spus ca doua dintre aceste lucrari falsificate atribuite lui Constantin Brancusi au ajuns in colectia lui Adrian Nastase. "Doua lucrari de felul acesta au ajuns in posesia lui Adrian Nastase, iar una dintre ele a fost vanduta in Peru si a iesit un mare scandal.

Chiar daca le-a cumparat sau le-a primit cadou, Nastase tot a fost pacalit. Compromiterea unui om aflat la acest nivel mi se pare un act grav. El probabil ca a avut niste specialisti care l-au indus in eroare, pentru ca un om de calitatea lui, din punct de vedere social si politic, e grav sa se compromita prin faptul ca-i sunt bagate pe gat niste opere putin spus dubioase. Adrian Nastase poate ca este un cunoscut colectionar, dar alta e sa fii priceput".

Spusele lui Vlad Ciobanu intaresc afirmatiile facute de renumitul critic de arta Barbu Brezianu, care a precizat ca un fals Brancusi a ajuns pe masa lui Adrian Nastase. Ciobanu considera ca s-a dezvoltat o adevarata mafie a lucrarilor de arta: "S-a inceput o ancheta si e bine ca aceasta sa se desfasoare in liniste. E vorba despre asa-zisele opere de tinerete ale lui Brancusi. A fost implicat acel Lucian Radu Stanciu, de fapt sunt implicati si unii securisti.

Exista si anumiti oameni din Gorj care au contribuit la scoaterea pe piata a acestor falsuri. Unul este din Bucuresti si se pare ca doi sunt din Gorj. A fost o intreaga mafie cu asa-zisele nepoate si stranepoate ale lui Brancusi, cu madam Brancusi, avocata, si cu mama ei si asa mai departe".

Vlad Ciobanu spune ca una dintre aceste lucrari falsificate a ajuns in Peru, unde a fost vanduta cu cu 8-9 milioane de dolari. "A fost o tavatura foarte mare cand cei care au cumparat lucrarea au mers la un specialist, iar acesta le-a spus ca este un fals".

Complicitati cu scriitori de arta

Unul dintre personajele cel mai des pomenite in privinta punerii in circulatie a unor lucrari de natura dubioasa este Lucian Radu Stanciu. Acesta sustine ca a descoperit in podurile unor case sau prin alte locuri mai multe sculpturi realizate de Brancusi. Stanciu a incercat sa le dea o forma de autenticitate, reusind sa convinga mai multi scriitori sa mentioneze aceste piese in carti sau in albume de specialitate. Lucian Radu Stanciu a cumparat, in urma cu cativa ani, de la Ion Blendea, fostul muzeograf al Casei Memoriale "Constantin Brancusi" din Hobita (satul natal al marelui sculptor), cartea de onoare a muzeului si o asa-zisa lucrare executata de Brancusi intr-una dintre vizitele sale in locurile de bastina.

"Nu ma suspectati de lucruri stupide"

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, cunoscut colectionar de arta, declara ca nu a achizitionat nici o lucrare a cunoscutului sculptor.
"Nu mi-a vandut nimeni nici o lucrare de Brancusi, nici direct, nici indirect. Hai sa fim seriosi! Stiu ca exista nebunia asta cu zeci de lucrari care apar cu zecile, am auzit si eu ca exista niste baieti care se ocupa cu asa ceva, dar cred ca aveti siguranta ca macar in domeniul asta nu fac lucruri stupide", a spus Nastase. El a mai declarat ca, in calitate de sef al guvernului, a avizat achizitionarea unei lucrari de Brancusi ("Cap de copil"), care acum se afla la Muzeul National de Arta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.