Adio fuste scurte, decolteuri adanci, tricouri cu Marilyn Manson si cercei in nas sau spranceana. Un nou regulament scolar promovat de ministrul Educatiei, Mircea Miclea, interzice tinerilor manifestarile caracteristice varstei.

Potrivit noului regulament, elevii trebuie "sa aiba o tinuta vestimentara/personala si o conduita decenta, neprovocatoare, neagresiva si neostentativa" si "sa respecte prevederile Regulamentului Intern si ale Regulamentului de Organizare si Functionare".

FARA APELATIVE

Asta inseamna ca, daca in regulamentul scolii scrie ca elevii trebuie sa poarte uniforma, ei chiar se imbraca in uniforma. Nici iesirile de genul "tiganule", "ochelaristo" sau "fraierule" nu sunt acceptate in unitatile de invatamant. In noul regulament scrie, clar, ca elevul trebuie "sa respecte scoala, insemnele si personalul acesteia, precum si pe colegii sai". Daca adolescentul se implica in vreun scandal in timpul liber, risca sa fie sanctionat si la scoala. Ceea ce inseamna ca nu are cum sa scape nepedepsit daca face trafic de filme porno pe internet sau daca are dosar penal fiindca a batut pe careva.

PARINTII

Mai nou, parintele este cel care raspunde pentru felul in care se imbraca si se poarta elevul la scoala. Si asta fiindca intre unitatea de invatamant si parinte se incheie un contract in care sunt prevazute drepturile si obligatiile elevului, ale tutorelui, precum si cele ale scolii. Cel care se ingrijeste de minor are obligatia sa discute cu dirigintele sau invatatorul cel putin o data pe semestru. Intre 50 de lei (500.000 de lei vechi) si 200 de lei (2.000.000 de lei vechi) - atat trebuie sa plateasca amenda, parintii care isi pun copiii la treburi casnice, in loc sa-i trimita la scoala.

FARA FONDUL SCOLII

Noul regulament interzice unitatilor de invatamant sa stranga vestitul fond de clasa sau de scoala. Parintii si profesorii nu au dreptul sa discute despre bani sau strangerea oricarui fel de fonduri. Nici meditatiile particulare nu mai sunt permise. Iar daca vreun profesor incalca aceste prevederi risca sa fie exclus din invatamant.

PEDEPSELE FIZICE, INTERZISE

Abaterile cadrelor didactice pot fi reclamate de elevi la Consiliul de Administratie al scolii. Elevul poate sa ceara explicatii cu privire la sistemul de notare. Astfel, profesorul trebuie sa lamureasca de ce a dat o anumita nota, insa nu este obligat sa faca asta la nesfarsit. Sistemul de pedepse fizice este exclus, ca si insultele. Profesorii nu au voie nici "sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a elevului". Adica angajatii Ministerului Educatiei nu-i pot lua la misto pe tineri si nici nu pot discuta viata personala a acestora.

EGALITATE

Odata cu adoptarea noului regulament scolar, elevii din invatamantul particular vor beneficia de aceleasi facilitati ca si cei care studiaza la stat. Sindicatele din invatamant nu si-au exprimat punctul de vedere cu privire la noul regulament.

SCHIMBARI IN SISTEMUL DE NOTARE

In aceasta toamna au aparut modificari si la organizarea examenului de Bacalaureat si a Testelor Nationale. Se pare ca, mai nou, cei care contesta note cuprinse intre 4,50 si 4,99, nota finala, va fi cea obtinuta in cazul recorectarii. Asta chiar daca diferenta este mai mica de 0,5 puncte. Adica, daca candidatul ia initial 4,80, face contestatie si primeste 5,00, nota finala va fi 5,00. Daca diferenta dintre cele doua punctaje este mai mare de 1,5, nota finala va fi stabilita de o a treia comisie. Iar daca in timpul examenelor, profesorii vor sa manance, vor fi nevoiti sa suporte singuri cheltuielile. Orice forma de protocol este interzisa.

MINISTRU INTRANSIGENT, STUDENT PETRECARET

In romanul autobiografic "R' Estul si Vestul", scris impreuna cu Mihaela Miroiu, ministrul Miclea povestesteste ca in vremea studentiei era "vesel" si "destrabalat". "Aveam prieteni, femei de iubit, carti de citit, iar cand nu-mi ajungeau banii din vanzarea cartelei (probabil cartela de la cantina - n.r.), sapam gropi in cimitir. O groapa - 600 de lei. Seara ma urcam cu picioarele pe masa si strigam: "Traiasca mortii, moara viii" si tot palierul stia ca a mai ingropat Miclea pe unul si da de baut", povesteste actualul sef de la Educatie.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.