Studiul GfK avand ca subiect increderea in institutiile si profesiile publice si private a aratat ca profesorii sunt cei mai credibili, iar politicienii cel mai putin credibili.

Cadrele didactice si politicienii raman etaloane ale romanilor cand e vorba de increderea si neincrederea in profesiile si institutiile publice si private. Profesorii ocupa prima pozitie in Indicele de Incredere al GfK, in crestere fata de anul trecut, iar politicienii sunt la cealalta extrema, pe ultimul loc, cu un procent de incredere sau neincredere mentinut. Neincrederea in politicieni nu e nici mai mica, nici mai mare, fata de anii trecuti. A ramas la acelasi nivel - 82% dintre respondenti au declarat ca nu au incredere in clasa politica, valoare identica cu cea obtinuta de catre politicieni in anii trecuti (2003 si 2004).

Situatia nu s-a schimbat semnificativ nici in cazul celorlalte profesii. Mai putin de jumatate dintre cei intervievati au declarat ca au incredere in directorii de companii si politisti, sase din zece marturisesc ca au incredere in avocati si putin peste doua treimi au declarat ca au incredere in jurnalisti. In Romania, jurnalistii se bucura de cea mai mare incredere dintre toate tarile Europei.

Profesorii, cel mai bine vazuti

In continuare, cele mai bine vazute profesii raman cadrele didactice din invatamantul prescolar, gimnazial si liceal, armata, preotii si doctorii, care se bucura de increderea a mai mult de 8 din 10 romani. Cadrele didactice si clericii sunt singurele dintre profesiile evaluate in cadrul studiului care au inregistrat cresteri semnificative fata de anii trecuti.

Una dintre concluziile studiului este ca Romania este o tara a extremelor. Asta pentru ca preotii si jurnalistii romani au obtinut cele mai mari scoruri in ceea ce priveste increderea acordata de conationalii lor, comparativ cu celelalte tari participante la studiu. La polul opus se afla politistii care, in comparatie cu corespondentii lor de peste hotare, au obtinut cel mai mic "vot de incredere".

Incredere in armata

Ca si cadrele didactice, armata a obtinut un loc foarte bun comparativ cu alte tari. Armata romana s-a clasat pe locul 2, dupa cea din Turcia, iar cadrele didactice pe locul 3, dupa cele din Finlanda si din Turcia, in clasamentul european al increderii. Insa, studiul nu evalueaza si "bonitatea" profesiilor si institutiilor in cauza, ci doar increderea acordata lor de catre populatia adulta a tarii respective.

Cum e "la ei"

Pe plan international, politicienii si senior managerii sunt considerati nedemni de incredere. Atitudinea fata de senior manageri este aceeasi si in Europa cat si in SUA. Doar reputatia politicienilor este mai proasta decat a managerilor de companii in aceste zone. Dintre toate tarile in care s-a facut studiul, nemtii au cea mai putina in credere in managerii lor. Persoanele considerate in toate cele 18 tari participante la studiu ca fiind cele mai demne de incredere au fost doctorii, cadrele didactice, angajatii din politie si din armata.

Cu o valoare medie de 1,6, respectiv 2,1 politicienii si senior managerii marilor companii din toate tarile inregistreaza cea mai joasa valoare in cadrul indicelui de incredere, bazat pe o scala de la 1 "neincredere totala" pana la 4 "incredere totala". Cu o valoare de 3,2 a indicelui de incredere, doctorii si profesorii sunt grupurile profesionale cele mai acceptate, atat in Europa, cat si in SUA. Conform rezultatelor obtinute de catre GfK Custom Research Worldwide, acestia sunt urmati de armata si politie. 85% dintre vest-europeni, mai ales italienii si nemtii, si americani nu au nici un pic de incredere in liderii lor politici. In Europa de est, procentul este inca si mai mare, de 90%.

Aproximativ doua treimi dintre cei intervievati au fost sceptici in privinta celor din nivelul de senior manager, iar sefii din industria americana sunt vazuti in mod special ca nedemni de incredere. In noiembrie 2003, 61% dintre americani si-au exprimat critica in aceasta privinta. Intre timp cifra a crescut, atingand 68 de procente. In Polonia si Ungaria, reputatia senior managerilor este inca si mai proasta, dupa cum afirma cei 77%, respectiv 75% dintre respondentii din aceste tari.

Managerii nemti din industrie sunt printre cei care beneficiaza de cea mai putina incredere. Cu un procentaj care este mai mare decat al oricarei alte tari, 87% dintre germani si-au exprimat parerea proasta despre acest grup, cu 5% mai mult decat anul trecut. Situatia neste cu atat mai in defavoarea managerilor cu cat numai 12% dintre germani au o oarecare incredere in managerii lor si numai 1% au declarat ca au foarte multa incredere.

Ce urmareste si cum se realizeaza studiul

Prin intermediul Indicelui de Incredere GfK, compania GfK Custom Research Worldwide a masurat nivelul de incredere a respondentilor din diverse tari fata de grupurile profesionale. Acestea cuprind: doctori, jurnalisti, avocati, manageri, membri ai clerului, personal militar, ofiteri de politie si profesori. Din martie pana in mai 2005, GfK a desfasurat o ancheta cu 16,040 respondenti din 18 tari.

Metoda de cercetare folosita a fost sondajul fata in fata in gospodarile celor intervievati. In Romania au fost chestionate 1.000 de persoane. Esantionul a fost reprezentativ la nivel national pentru populatia Romaniei cu varsta peste 15 ani. Eroarea maxima de esantionare este de plus/minus 3%.

Pe cine se bazeaza romanii

Grup profesional %

Doctori 82
Cadre didactice 90
Armata 84
Politisti 48
Clerici 84
Avocati 57
Jurnalisti 68
Manageri 47
Politicieni 18


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.