Prezentati, va rog, biletele si legitimatiile la control..." Foiala, bilete compostate-n graba, nervi si injuraturi. "Uite-i, frate, cum au tabarat pe noi!", exclama unul. "Lasa, ma, sa vad ce-mi face", ii raspunde altul si se-ntinde mai comod pe scaunul de plastic. De cinci ani, controloare pe autobuzele, troleibuzele si tramvaiele din Bucuresti, Violeta Pleniceanu, de 41 de ani, a vazut destule ca s-o mai streseze imbranceala si suduiala colorata.

A auzit amenintari de genul: "Iti iau gatu', fa!"

N-a vrut sa fie controloare. Regreta si-acum ca n-a facut o facultate: "Aveam note mari in liceu, puteam mai mult de-atat". Acum cinci ani, la o redistribuire de cadre in cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), a avut de ales: ori trece de la uzina de reparatii (URAC) la Serviciul Controlori, ori isi cauta de munca. "In prima zi pe traseu eram terminata, ce sa mai... Eram sigura ca nu fac fata. Munca cu omul e dificila de fel, dar sa-l mai si sanctionezi... Stateam acolo, cu delegatia-n mana, si nu stiam de cine sa m-apropii. ala se uita urat, ala era prea mare, ala parea prea dur.

Plangeam intruna si fumam", isi aminteste, razand, Violeta. Omul bulversat si speriat de-atunci s-a schimbat enorm: "Vorbesc frumos, asta e tactica cea mai buna. O data stabilita legatura de comunicare prin bunavointa, si ei raspund la fel. Sau, ma rog, o parte a lor. Ne-au invatat instructorii sa n-aratam c-avem emotii, ca ne e frica, sa fim neutri din punct de vedere personal". E corecta cu ea si cu ceilalti, dar stie ca nu toti colegii sunt la fel: "Mi-a spus o doamna la un moment dat: "Tu n-arati a controloare. Cred ca esti falsa!"".

Felicitarile o bucura. Dar sunt rare. Agresivitatea verbala, dar si cea fizica, e caracteristica multor calatori. Si-a auzit multe la viata ei. De la amenintari usurele: "Las' ca ne-ntalnim noi data viitoare", "De maine, tu nu mai lucrezi aici!", "Stiu eu unde sa te gasesc", "Te cunosc din cartier, ai grija" la unele agresive si directe: "Iti iau gatu', fa!", la care e aproape imposibil sa nu-ti pierzi cumpatul.

Dupa ora 9 seara, nici picior de controlor

Ai sansa/ghinionul de-a da nas in nas cu un controlor intre 5.45 si 20.45. Violeta lucreaza acum in schimbul 2 si poate fi gasita doar pe liniile care tin de Depoul Victoria. Fiecare sector are bucatile lui de drum si sunt maximum 100 de controlori pe fiecare sector.

"Tronsoanele de controlat sunt stabilite de sefii de sector iar noi le aflam cand venim la lucru. Lucram intotdeauna cate 2-3, n-ai voie sa faci control de unul singur!". Si ca sa nu fie suspiciuni, fiecare controlor completeaza la plecare, pe "Buletinul de activitate", suma de bani pe care o are-n buzunare, ca sa nu "se-ncurce" cumva cu banii din amenzi. In plus, n-au voie sa se urce in mijloace de transport, la aglomeratie "de gradul 4", adica atunci cand se sta pana si pe scara.

Ce scuze gasesc oamenii fara bilet

"Cand urcam, ii vezi pe unii cum incep sa se-agite: dau sa coboare si pana nu trag nitel de tine nu se simt bine. Si daca stai pe scara, tin'te bine, ca altfel, pe jos cu tine! Si-atunci, ii lasi, ce sa faci, ca doar nu sari dupa ei!". Altii ii trantesc Violetei cate-un "vezi-ti de drum" plictisit si sictirit. In timp, scuzele s-au modernizat: "Mai nou, ne spun ca n-au bani de bilet, ca au multe rate de platit".

Scuza traditionala a ramas: "M-am grabit si n-am mai apucat. Amuzant a fost insa saptamana trecuta cand l-am gasit pe unul fara bilet care-avea la el teancuri de 50 de euro: "Cum sa n-am bani, am, uite-i, dar sunt banii de masina. astia sunt toti si nu pot sa vii dau. Nu va dau!" L-am lasat in pace, ce sa-i facem". O data convins sa coboare din autobuz, calatorului fara bilet "i se pune placa de la capat: "Mai ganditi-va, poate aveti totusi actele sau bani la dumneavoastra..."

De-atata vorba ma si satur: cand ajung acasa, doua ore vreau sa tac!". Partea proasta e ca, din zece prinsi fara bilet, numai vreo doi pot fi convinsi sa plateasca suprataxa de 300.000. Ceilalti raman cu avertismentul verbal. Si din cei prinsi toata ziua, tot vreo doi ajung la sectie, ca, "in momentul cand ai coborat cu ei, multi o iau la sanatoasa!". Iar siretlicurile sunt la ordinea zilei: mai mult de jumatate din cei care sustin ca n-au la ei buletinul il au cu siguranta.

In afara de amenintarea cu mersul la sectia de politie, controlorii mai reusesc sa scoata banii de suprataxa ori buletinul din buzunarele adanci ale "ilegalistilor" cu argumente gen: "Avem un echipaj de politie in zona, apelam la ajutorul lui". Nici tentativele de mituire nu sunt chiar rare: "Daca vad ca nu le merge din prima, ridica pretul pana ajung aproape de suprataxa".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.