Dupa ce s-au scumpit exagerat de mult, in sase luni, cu peste 2.000.000 lei/1.000 mc - de la 5,5 la 7,6 milioane lei/mc, gazele naturale se vor ieftini cu o suma modica, respectiv 76.000 lei/1.000 mc, incepand cu 1 octombrie. Desi toate elementele sunt in favoarea scumpirii, gazele se vor ieftini cu 1-1,5% de la 1 octombrie", ne-a declarat Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN. Desi este praf in ochii consumatorilor, o eventuala ieftinire a gazelor pare cu atat mai surprinzatoare cu cat la aceeasi data gazele indigene se vor scumpi de la 95 la 110$/1.000 mc, iar contractele de import se incheie la peste 270$/1.000 mc.

Cum Romania importa peste 30% din necesarul de gaze, pretul istoric al gazelor din import nu va lasa piata romaneasca indiferenta. Oficialul ANRGN aduce drept argumente in favoarea ieftinirii doua elemente: intarirea leului si regularizarea celor doua metodologii de calcul al pretului gazelor - prima, aplicata intre 1 aprilie si 10 iunie; a doua, aplicata dupa 10 iunie, cand abonamentul a fost inclus, discret, in pretul final al gazelor.

Se vor incheia noi contracte de furnizare a gazelor
Cum pe adresa redactiei noastre au sosit o serie de sesizari din partea consumatorilor privind modalitatea de a primi banii inapoi pentru acel abonament taxat abuziv intre 1 aprilie si 10 iunie, ne-am informat, la randul nostru, la ANRGN, dar raspunsul nu-i va multumi pe oameni. "Nu este posibil sa se dea banii inapoi retroactiv. Distributiile vor gasi o solutie de regularizare. Una dintre ele este chiar acest pret mai mic cu 1-1,5%, incepand cu 1 octombrie", ne asigura Stefan Cosmeanu.

Iar referitor la cei care nu au semnat deloc un contract intre 1 aprilie si 10 iunie, acestia sunt asteptati la sediile distributiilor de gaze pentru a semna noi contracte comerciale de furnizare a gazelor. "Este un contract de furnizare identic cu cel pentru furnizarea apei sau energiei electrice", sustine Florin Georgescu, seful biroului de presa al Distrigaz-Sud.

De la 1 octombrie - un paradox

-Gazele indigene se scumpesc de la 95 la 110$/1.000 mc
-Gazele din import vor fi mai scumpe de la 210$/1.000 mc la pretul istoric de peste 270$/1.000 mc
-Gazele livrate consumatorilor, mai ieftine cu 1-1,5%


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.