Luminat de proiectoare, inconjurat de un gard care tine curiosii la distanta - proiectul Orizont a putut fi admirat de curiosii care au trecut in acest week-end prin Piata Constitutiei. Da, romanii au facut o nava spatiala cu care vor concura pentru obtinerea premiului Ansari X. Premiul X, sau Ansari X Prize, este o competitie internationala de aeronautica, avand drept scop promovarea initiativelor private de lansare a unui vehicul spatial refolosibil. Cu alte cuvinte, curajosii trebuie sa construiasca si sa lanseze la limita stratosferei o nava, care trebuie sa ridice la 100 de kilometri inaltime 3 persoane, apoi sa repete performanta nu mai tarziu de doua saptamani. Vehiculul romanesc se remarca printr-o serie de performante pe care concurenta nu le-a realizat, cum ar fi aripa cu geometrie variabila, sistemul de propulsie original (se pare, o inovatie in domeniu), realizarea aproape integrala din materiale compozite.

In sfarsit, echipa romaneasca se poate mandri ca apartine unei elite. Sunt doar sapte natiuni in concurs, totalizand 27 de echipe, si cu totii alearga pentru Cupa X Prize. Concursul are loc in desertul american, si numaratoarea inversa se apropie de sfarsit - intre 6 si 9 octombrie, anul acesta, curiosii stransi in Las Cruces si Alamogordo (New Mexico, Statele Unite) isi vor da capetele pe spate urmarind decolarile si pariind pe castigator.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.