Pasarile migratoare care au dus gripa aviara din Asia in Rusia vor ierna in marea lor majoritate in Delta Dunarii si pe lacurile din apropierea Marii Negre.

Tara noastra si Bulgaria sunt direct vizate de acest avertisment al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a declarat Samuel Jutzi, directorul Agentiei pentru Agricultura si Alimentatie.

Un singur caz de infectare cu virusul H5N1 la pasarile autohtone poate fi fatal. Jutzi a mai spus ca "ceea ce ii ingrijoreaza pe specialistii ONU este faptul ca tarile din sud-estul Europei nu au capacitatea de a detecta si de a lupta impotriva declansarii unei pandemii, Romania si Bulgaria fiind doua din tarile cele mai sarace din Europa". Organizatia Mondiala a Sanatatii a primit donatii pentru a se realiza un stoc de trei milioane de tratamente complete (treizeci de milioane de capsule antivirale), pentru a putea raspunde urgent unei eventuale pandemii globale.

Aceste resurse vor trebui complementate de alte masuri cum ar fi carantina si izolarea zonelor afectate, prin stoparea miscarilor de populatii. Guvernul olandez a decis sa adaposteasca toate pasarile de ferma pentru a nu veni in contact cu cele salbatice. Olanda a avut mult de suferit de pe urma epidemiei din anul 2003. Exemplul olandezilor l-au urmat si germanii. Muncitorii de la fermele respective pot aduce virusul ce provine din excrementele pasarilor migratoare pe pantofi.

De asemenea, virusul poate fi transmis de la o ferma la alta prin cauciucurile tractoarelor, sustin expertii. Singurele cazuri de infectare umana s-au inregistrat in Asia, unde la 107 cazuri s-au produs 57 de morti. In aceste cazuri, virusul a fost transmis direct la om, probabil si prin intermediul porcilor. Vaccinarea antigripala va incepe in tara noastra in octombrie-noiembrie, dar nu confera imunitate la un virus extrem de agresiv cum este cel rezultat din "altoirea" virusului gripei aviare cu cel al gripei umane. Avantajul vaccinarii este ca reduce riscul ca un lucrator de la o ferma de pasari in care s-ar putea "intalni" cu gripa aviara sa aiba, in acelasi timp, forma umana a bolii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.