Studentii sunt nemultumiti de starea in care se afla caminele in care vor locui in anul universitar 2005-2006 si critica incetineala cu care sunt efectuate lucrarile de reparatie.

Uniunea Studentilor din Romania (USR) atrage atentia autoritatilor ca risca sa se confrunte, la inceput de an academic, cu o greva generala a studentilor, daca situatia nu va fi ameliorata in cel mai scurt timp.

Taxe mari, locuri insuficiente

Presedintele USR, Florin Gust, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca lucrarile la cele 16 camine incluse in programul de reabilitare vor fi terminate "probabil in august 2006". "In aceste conditii, presiunea studentilor asupra locurilor de cazare va fi mult mai mare decat in 2004, iar 30-40 la suta din ei vor ramane fara loc de cazare, intrucat capacitatea caminelor este mai mica decat cererea", a adaugat el.

Gust spune ca o alta mare problema cu care se vor confrunta, de la 1 octombrie, studentii vizeaza cresterea taxei de regie pentru camin. Aceasta va fi mai mare cu 20-30 la suta, ajungand, in medie, la 1,2-1,3 milioane de lei in majoritatea centrelor universitare.

"Studentii mai trebuie sa stie ca incaperile vor arata la fel ca in iulie, cand au plecat in vacanta, pentru ca, in majoritatea universitatilor, fondul de investitii a fost zero pentru vara lui 2005", a precizat Gust.

Santier in 16 camine

Reprezentantul USR a mai spus ca subventia pentru regia de camin nu a fost stabilita pana pe 15 august si, daca taxele vor creste si subventia nu, atunci cu certitudine studentii nu vor avea bani pentru cazare.
"Sunt foarte multe camine care nu vor fi gata la 1 octombrie. Astfel, 16 camine la nivel national au fost prinse intr-un program de reabilitare si trebuia sa fie gata la 1 octombrie. Probabil vor fi gata in august 2006, daca vor fi gata si atunci. Din aceste 16 camine, studentii au fost dati afara in aprilie, iar in foarte multe nu s-a facut nimic peste vara", a afirmat presedintele USR.

Studentii cer ca, pana cel mai tarziu saptamana viitoare, sa fie primiti de ministrul educatiei Mircea Miclea pentru a discuta situatia caminelor, altfel USR este hotarata sa boicoteze inceperea anului universitar.

Ministerul Educatiei mai da 20 de miliarde lei

In aceeasi zi in care reprezentantii USR au criticat incetineala cu care sunt efectuate lucrarile de reparatii din camine si a amenintat cu greva generala, Ministerul Educatiei a suplimentat cu 20 de miliarde de lei vechi subventiile pentru executarea lucrarilor de reparatii capitale, consolidari si investitii din camine. Suma alocata pana acum institutiilor de invatamant superior in acest scop este de aproape 500.000 de miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.