Organizatia „Copii Sanatosi”, prezidata de sotia primului-ministru, este acuzata de difuzarea unui spot care face diferente intre copiii cu dizabilitati si cei sanatosi

"Nu-ti condamna viata pe viata". Acesta este sloganul unei campanii TV initiate de fundatia Ioanei Popescu-Tariceanu, care a trezit revolta mai multor organizatii neguvernamentale.

Spotul, difuzat timp de mai multe saptamani la patru posturi de televiziune, adresat femeilor gravide, a fost amplu criticat pentru imaginile care reflecta discriminarea copiilor cu dizabilitati si a mamelor acestora. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat cu avertisment fundatia Ioanei Popescu Tariceanu, iar CNA ar putea retrage de la difuzare clipul.

Fundatia "Copii Sanatosi", prezidata de sotia primului-ministru, Ioana Popescu-Tariceanu, se afla in mijlocul unui scadal de discriminare iscat de un spot difuzat, de cateva saptamani, pe mai multe posturi de televiziune. "Nu-ti condamna viata pe viata", sloganul clipului adresat femeilor gravide, indemnate sa mearga la controale ginecologice pentru a afla din timp daca vor avea copii sanatosi, a trezit revolta mai multor organizatii neguvernamentale. La sesizarea ONG-urilor, fundatia a fost sanctionata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar CNA va lua astazi in discutie posibilitatea sistarii difuzarii acestuia.

Imagini cu mesaj dur

Spotul "Nu-ti condamna viata pe viata" a fost aspru criticat de ONG-uri atat pentru mesaj, cat si pentru imagini, catalogate drept sordide. Actiunea spotului se desfasoara intr-un cartier de blocuri, unde o mama imbracata in haine de detinut, cu numar de identificare, se chinuieste sa urce un carucior de copil intr-un bloc. Femeia se confrunta cu atitudinea indiferenta a vecinilor, iar in locul usii de la intrarea in apartament descopera o usa metalica de celula. In finalul clipului apare mesajul "Nu-ti condamna viata pe viata" si textul "campanie initiata de Fundatia "Copii Sanatosi"". Spotul se adreseaza femeilor gravide, care sunt indemnate sa mearga la control ginecologic in timpul sarcinii pentru a afla daca vor naste un copil sanatos. Mesajul clipului este acela ca un copil cu probleme poate distruge viata mamei .

Reactii puternice

Dupa cateva saptamani de difuzare pe patru canale nationale de televiziune, spotul a starnit reactii puternice din partea organizatiilor care apara drepturile persoanelor cu dizabilitati, in cadrul unei emisiuni de la Antena 3. "Am initiat aceasta campanie anti-campanie pentru ca spotul este filmat intr-un mod sordid, care aduce atingere imaginii copilului si a familiei care are un copil altfel decat sanatos. (...)

Criticam atitudinea discriminatorie fata de copiii care se nasc altfel decat sanatosi, faptul ca se pune egal intre nasterea unui copil altfel decat sanatos si o condamnare pe viata. Nu putem fi de acord cu ideea ca femeia care aduce pe lume astfel de copii este incriminata in loc sa fie sustinuta, este mentinuta atitudinea negativa prin spotul difuzat pe TV", ne-a declarat Vanda Florea de la Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale "Trebuie!".

Sanctiune de la CNCD

Dupa cum sustine Vanda Florea, Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Fundatia a primit avertisment contraventional de la CNCD pentru ca spotul incalca dreptul la demnitate personala, nediscriminare si tratament egal al copiilor cu dizabilitati si al mamelor acestor copii. "Am stabilit ca modul in care este conceput clipul comporta un mesaj discriminatoriu. Acea femeie imbracata cu haine care trimit catre cele ale detinutilor, acea usa care evoca usa unei celule sunt profund discriminatorii", a declarat Asztalos Csaba Ferencz, presedintele CNCD.

Spotul TV ar putea fi oprit de la difuzare

Contactat de EVZ, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a declarat ca nu a vazut spotul Fundatiei "Copii Sanatosi" si nu a primit vreo sesizare. "Nu am vazut spotul, o sa-l vad si o sa cer sa-l discutam maine (n.r. - astazi) in sedinta", a declarat Ralu Filip. Acesta a mai precizat ca, in cazul in care se constata ca a fost incalcat dreptul la demnitate personala si nediscriminare a copiilor cu handicap si a mamelor, CNA va opri spotul de la difuzare.

Pe de alta parte, presedintele CNA considera ca CNCD a intervenit intr-o problema care nu era in competenta sa. "Conform Legii Audiovizualului, in audiovizual numai CNA constata si sanctioneaza aceste lucruri. Este o problema de competenta pe care CNCD si-a depasit-o", a conchis Ralu Filip. In replica, Asztalos Csaba Ferencz a declarat ca a trimis ieri-dimineata un fax la CNA cu recomandarea ca spotul incriminat sa fie retras de la difuzare.

Beneficiarele campaniei

Ioana Popescu-Tariceanu, presedintele Fundatiei "Copii Sanatosi", nu a putut fi contactata pentru a-si face publica pozitia in legatura cu sanctiunea CNCD. Reprezentantii fundatiei sustin ca este vorba de o campanie de educare care "isi propune sa educe viitoarele mame pentru a efectua controale medicale regulate in timpul sarcinii, in vederea depistarii precoce a malformatiilor congenitale".

"Fundatia a initiat un program de asistenta medicala gratuita pentru viitoarele mame cu venituri reduse, oferindu-le acestora acces gratuit pentru efectuarea de teste medicale. Sute de femei gravide au contactat Fundatia "Copii Sanatosi" pentru a se informa in detaliu in legatura cu testele medicale care trebuie efectuate in timpul sarcinii", afirma Elena Lazarim, director executiv al Fundatiei "Copii Sanatosi".

Reprezentantii agentiei de publicitate Grey, realizatoarea spotului aflat in centrul acestui scandal, s-au abtinut sa faca vreun comentariu.

"Fundatia nu e o activitate de conjunctura"

Intr-un interviu acordat revistei "Unica" din aceasta luna, Ioana Popescu-Tariceanu marturiseste ca acest proiect ii apartine in totalitate. "Am vrut sa fac si eu ceva pentru copii. (...) Ne-am dat seama ca multi dintre copiii abandonati au probleme, au diverse deficiente. Am zis: hai sa prevenim aceste deficiente si astfel sa prevenim intr-o masura abandonul. Concret, facem o campanie de educare pentru viitoarele mame, sa aiba doctor, sa-si urmareasca sarcina pentru a depista la timp eventualele malformatii ale copilului", spune sotia premierului in interviul din "Unica".

"Avocatura e profesia mea si pot oricand sa revin in acest domeniu. Fundatia "Copii Sanatosi" nu este o activitate de conjunctura. Este un proiect initiat de mine si pe care vreau sa-l vad capatand contur. Nu tine de functia sotului", a subliniat Ioana Popescu-Tariceanu.

Laude de la baroneasa Nicholson

Fundatia "Copii Sanatosi" - al carei presedinte este Ioana Popescu-Tariceanu, sotia actualului premier - a fost lansata oficial pe 18 aprilie, la Bucuresti. La eveniment au luat parte baroneasa Emma Nicholson, trimis special al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania, si dr. Alin Stanescu, director general adjunct al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu". Baroneasa Emma Nicholson a laudat initiativa sotiei premierului. "Doresc sa o felicit pe doamna Ioana Popescu-Tariceanu si astept sa colaborez cu Fundatia "Copii Sanatosi" in acest important proiect", declara baroneasa Nicholson.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.