Numarul accidentelor rutiere a crescut cu 5% fata de anul trecut. Masinile performante, tot mai multi romani care isi iau carnet, dar si schimbarile climatice au sporit accidentele in primele luni ale anului. Drumurile care au facut cele mai multe victime sint cele spre mare si spre munte, in tara existind zeci de locuri renumite numai pentru accidentele care se produc acolo.

Aproape 3.500 de accidente au avut loc anul acesta, pina in luna iulie. Potrivit Politiei Rutiere, cele mai multe se petrec in lunile de vara, cind turismul aglomereaza traficul si circulatia pe autostrada se desfasoara, ore in sir, bara la bara. In primele sapte luni ale acestui an, listele politiei arata ca peste 1.200 de persoane au murit in accidente rutiere si 3.000 au fost ranite.

Drumurile spre munte si mare, pline de accidente

Ca vacanta este sezonul accidentelor o arata si rutele pe care se petrec cele mai multe accidente: Bucuresti-Brasov si Bucuresti-Constanta. Judetul Constanta este, de altfel, al doilea in ierarhia circulatiei nefaste, dupa Bucuresti. In urma lor, topul accidentelor este completat de judetele Prahova si de Timis. "DN1, care face legatura intre Bucuresti si Brasov, este unul dintre cele mai periculoase drumuri din tara. Foarte multi bucuresteni isi petrec vacanta pe Valea Prahovei, asa se explica numarul ridicat de accidente care au loc pe aceasta ruta", avertizeaza Mihai Enache, ofiter specialist din cadrul Directiei Politiei Rutiere. De asemenea, incepind cu luna iunie si pina la sfirsitul lui august, pe litoral, traficul este intens, iar accidentele, destul de multe.

Accidentele in Bucuresti, mai multe cu 10%

Chiar daca exista la fel de multe accidente in oras ca si in mediul rural, numarul victimelor este mult mai mare in interiorul satelor. In Bucuresti, Colentina, Drumul Taberei si soseaua Pantelimon sint zonele cele mai periculoase. "Fata de primele sase luni ale anului trecut, in aceeasi perioada a acestui an s-au inregistrat cu 10% mai multe accidente, precum si morti si raniti", a declarat subcomisarul Constantin Stroescu de la Brigada de Politie Rutiera Bucuresti.

15 oameni mor anual pe Dealul Feleacului

In fiecare an, aproape 15 persoane isi pierd viata pe Dealul Feleacului, din judetul Cluj, zona cunoscuta ca fiind una dintre cele mai periculoase din tara. In ciuda straduintelor politistilor de a semnaliza cit mai bine zona, aici continua sa se intimple cele mai grave si stupide accidente. "In Cluj-Napoca nu exista o sosea de centura, iar TIR-urile sint nevoite sa foloseasca aceasta ruta. Ca sa nu mai consume combustibil, soferii prefera sa scoata din viteza masina si ramin astfel fara frine. A fost un caz in care un TIR a intrat intr-o casa, iar femeia care dormea in patul ei a murit pe loc".

Prea multi Schumacheri de Romania

Ceea ce diferentiaza 2005 de ceilalti ani sint aglomerarea exagerata a traficului si performanta ultimelor generatii de automobile. Mircea Todirica, seful Politiei Rutiere, considera ca schimbarea conditiilor de sofat a dus la crearea unui mediu propice pentru accidente. "Din 1990 si pina in prezent, numarul autovehiculelor s-a dublat in Romania. Posesorii de permis auto au ajuns la 5 milioane. Si, in tot acest timp, marea parte a drumurilor a ramas neschimbata. Pe de alta parte, performanta autovehiculelor creste de la an la an, iar romanii au prins gustul vitezei", explica seful Politiei Rutiere.

Si Marian Tudose, inspector principal la Politia Rutiera Constanta, este de parere ca accidentele s-au inmultit din cauza numarului mare de automobile performante. "Exista o legatura strinsa intre numarul accidentelor si parcul auto, care a crescut exponential si s-a imbunatatit cu vehicule de ultima generatie. Acestea pot merge cu o viteza mult mai mare", adauga Tudose. La aceste motive se mai adauga unul: clima nebuna. "Schimbarile climatice frecvente, cu ploi abundente au ingreunat conditiile de trafic, iar presiunea atmosferica a indus conducatorilor stari de oboseala", explica comisarul Aurelian Duca, specialist in cadrul Politiei Rutiere.

Vineri e ziua nefasta

Cele mai multe accidente rutiere, la nivel de tara, se petrec vinerea. Politistii explica faptul ca accidentele au loc mai ales in ziua de vineri pentru ca foarte multi pleaca la sfirsit de saptamina. De la inceputul anului si pina acum, numai in zilele de joi si vineri s-au petrecut 855 de accidente si si-au pierdut viata 315 oameni. Ultima zi a saptaminii, duminica, este cea mai saraca in astfel de evenimente rutiere, la fel ca si ziua de miercuri cind sint inregistrate cele mai putine decese: 109 de la inceputul acestui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.