Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, Dan Peretianu, sustine ca sistemul sanitar se confrunta la ora actuala cu cea mai dezastruoasa situatie din ultimii 60 de ani, ce pune in pericol asigurarea unei stari bune de sanatate a populatiei.

Acesta a mai adaugat ca principala problema a sistemului medical este reprezentata atat de subfinantarea cronica, cat si de faptul ca in fiecare an se "evapora" sume importante din bugetul sanatatii.

"Vor disparea bani si in acest an din colecta de la asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate. Un miliard de euro va ajunge in trezoreria Ministerului Finantelor Publice in loc sa se intoarca la cei care ii achita sub forma de servicii medicale si medicamente. In plus, 23.000 miliarde de lei vechi ce trebuia sa ajunga in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in anul 2004 au avut aceeasi soarta", a declarat Peretianu. In opinia acestuia, in lipsa unei autonomii complete a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in fiecare an sunt luati bani de la bugetul sanatatii .

"Prin Ordonanta de guvern 107/2005 care reglementeaza organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, casa nu beneficiaza de o independenta financiara deoarece bugetul acesteia este stabilit in continuare de parlament", a afirmat presedintele CFRM.

O alta problema a sistemului medical ce necesita o rezolvare imediata este reprezentata de independenta spitalelor care, in opinia reprezentantilor medicilor, ar trebui sa iasa de sub tutela Ministerului Sanatatii si al CNAS.

In plus, in documentul inaintat noului ministru al sanatatii se regaseste si propunerea de modificare a legii, prin care medicii de familie pot sa achizitioneze spatiul in care isi desfasoara activitatea, intrucat "... ii dezavantajeaza mai ales pe cei din ambulatoriu, care nu vor mai primi salariu, ci vor trebui sa semneze un contract-cadru de pe urma caruia sa supravietuiasca".

Insa, reprezentantii medicilor spera ca noul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa remedieze acest aspect, mai ales ca in momentul investirii sale, CFRM i-a inaintat o lista cu principalele probleme ale sistemului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.