De ani de zile romanii sunt tratati cu dispret in fata reprezentantelor occidentale, fiind siliti sa astepte la cozi infernale pentru a vedea pe pasaport mult visata viza pentru o viata mai buna. Lipsiti de un minim adapost sau de conditii de igiena, veniti din toate colturile tarii, romanii se insira la portile ambasadelor de la prima ora a diminetii asteptand sa dea piept cu cine stie ce functionar sictirit de viata. Institutiile statului cunosc situatia si o privesc cu detasare, iar bucurestenii s-au obisnuit si ei cu imaginea celor care vor sa fuga de saracie pentru a culege capsuni pe alte plaiuri.

Dupa cum se poate vedea din fotografiile alaturate, situatia cetatenilor romani care vor sa obtina o viza pentru Spania, Italia sau Statele Unite ramane neschimbata. Aceleasi cozi, aceeasi indiferenta. De la vestitii "capsunari" care vor sa castige cu pretul sanatatii lor 500 de euro pe luna pana la studenti care parasesc Romania fara nici un regret, sute de oameni se inghesuie in fata ambasadelor occidentale sperand sa obtina posibilitatea de a trai mai bine.

Ambasadele, Ministerul de Externe, Primaria Capitalei, Ministerul Administratiei si Internelor - toate aceste institutii vad prin reprezentantii lor tot calvarul de la portile reprezentantelor diplomatice, insa - in ciuda situatiei aberante si a apelului ZIUA de acum trei saptamani - nu a existat nici un fel de reactie pentru remedierea acestei stari.

Experienta asteptarii pare a fi un purgatoriu obligatoriu inaintea raiului occidental. Cozi, praf, caldura bucuresteana. Lungiti pe trotuare, sprijiniti de garduri, motaind prin masini, romanii privesc lung spre poarta ambasadelor unde li se va aplica pe pasaport stampila mult visata.

Pana acum nici un reprezentant al statului roman nu a intreprins vreo actiune in sprijinul cetatenilor umiliti constant pe trotuarele din fata ambasadelor cu pretentii. Ministerul de Externe nu s-a gandit sa sesizeze oficial ministerele din tarile respective pentru a se suplimenta cu un numar corespunzator personalul diplomatic birocratic in perioadele de sezon si, astfel, pentru a micsora numarul romanilor tinuti pe la porti straine.

Angajatii Ministerului Administratiei si Internelor, desi asigura paza acestor obiective, nu a observat ca exista riscuri ridicate pentru cetatenii romani pe care trebuie sa-i serveasca si sa-i protejeze. Primaria Capitalei sau primariile de sector nu au gasit de cuviinta sa plaseze macar un WC ecologic in zonele cu probleme sau sa se deplaseze cu apa minerala in zilele caniculare. Nici in interiorul ambasadelor nu au parte romanii de un tratament cu manusi. Ghiseul-capcana te desparte de functionarul cu atitudine de cerber al bunastarii, de cele mai multe ori tot vreun bastinas, dar unul care "s-a ajuns". Conteaza de ce parte a ghiseului de afli.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.