Declaratia ghidului irakiano-american al jurnalistilor romani rapiti in Irak, Mohammad Munaf, potrivit careia planul initial pus la cale de Omar Hayssam era de a-l rapi pe senatorul PSD Vasile Ion starneste nu numai nedumerire, ci si zambete.

Marie-Jeanne Ion, fiica senatorului, dar si cea rapita in cele din urma, si Sorin Miscoci, cameramanul de la Prima TV, colegul ei de suferinta in Irak, o califica drept "praf in ochi". Cu atat mai mult cu cat povestea privind inspiratia care l-a cuprins pe Omar Hayssam, cand viziona stirile privind rapirea in Irak a ziaristei Giuliana Sgrena, nu duc deloc spre posibila sa "tinta", senatorul Vasile Ion. Acesta, de altfel, a precizat ca nu avea nici o intentie sa se deplaseze in Irak si nici afaceri cu Hayssam.

Jurnalul National: Stiai de existenta la "dosarul rapirii" a acestei declaratii a lui Munaf?

Marie-Jeanne Ion: Am aflat si eu despre aceasta declaratie de la televizor, de la un post de stiri. Am aflat cu stupoare, as putea spune...

Care-i parerea ta, cum de a ajuns Munaf sa faca o asemenea declaratie?

Din cate stiu eu, informatia e reala. Munaf a spus intr-adevar asa ceva. Doar ca povestea mi se pare cusuta cu ata alba. Tatal meu nu poate fi luat si dus, asa, oriunde in lume, cand vrea cineva. Din cate am aflat de la el, nu avea nici un plan sa plece in Irak si n-ar fi facut o asemenea deplasare, oricum. Sa vorbeasca cineva despre vreun plan in acest sens mi se pare cel putin o copilarie sau o incercare de a arunca praf in ochii cui vrea sa afle adevarul.

Spune-mi, tu te-ai constituit parte civila, asa cum a recomandat presedintele Basescu?

Da, am facut-o dupa ultima audiere de la Parchet. Nu am stabilit inca o suma, a ramas stabilit sa prezint pretentiile in fata instantei.

Cererea este la dosar, in momentul de fata?

Da.

Ce faci acum, ai revenit la munca?

Da, dupa un concediu de vis - m-am intalnit, in Italia, cu Al Bano, care a fost o gazda extraordinara. De joia trecuta insa, stau la serviciu de dimineata pana seara. Pana si in week-end am lucrat. Sunt cateva schimbari pe aici, prin redactie, si totul e destul de solicitant.

RECUNOASTERE

"Din cate stiu eu, informatia e reala. Munaf a spus intr-adevar asa ceva. Doar ca povestea mi se pare cusuta cu ata alba. Tatal meu nu poate fi luat si dus, asa, oriunde in lume, cand vrea cineva" - Marie-Jeanne Ion

Sorin Miscoci: "M-am minunat"

Oprit din lucru in timp ce se afla in camera de montaj stiri, Sorin Miscoci este din nou fara reactie in fata ultimelor informatii aparute pe marginea cosmarului irakian. Dincolo de "zambete", Sorin pastreaza detasarea fata de subiectul "Irak". Poate normal, tinand cont ca este ultimul invitat la Parchet pentru a da declaratii. Astazi, la 10:00, va fi prezent din nou in fata anchetatorilor.

Jurnalul National: Ce parere ai in legatura cu declaratiile lui Munaf, care, spun surse judiciare, sunt consemnate deja la dosarul rapirii?

Sorin Miscoci: M-am minunat de ultimele declaratii facute de Munaf. De fapt, de declaratiile anchetatorilor care au reusit sa intre in contact cu Munaf. Pur si simplu, am ramas prostit de ce aud. Dar este treaba lor. Eu imi vad de ale mele. Stiu ca in toata perioada de "detentie", cat am stat impreuna cu Munaf, am avut o relatie buna. Acolo nu m-as fi gandit ca ar putea fi implicat in aceasta nebunie.

Ai stiut de ele? Pentru ca, spun aceleasi surse, au fost facute la sfarsitul lunii trecute.

Nu, nu am stiut. Bine, informatiile primite dupa ce am revenit in tara au mers in directia unei colaborari intre Munaf si Hayssam, dar eu nu am avut cunostinta.

Tu te-ai constituit parte civila?

Inca nu. Urmeaza sa termin audierile la Parchet si apoi voi vedea. Ma voi consulta cu avocatul si atunci voi lua o decizie. Asta numai dupa ce voi afla exact ce s-a intamplat. Este normal asa. Astazi am o noua audiere la Parchet.

Te vei constitui, pana la urma?

Cred ca mai dureaza pana voi lua aceasta decizie. Repet, vreau sa aflu cat se poate de exact ce s-a intamplat acolo. Abia apoi voi lua o decizie.

Crezi in implicarea lui Munaf in planul care se zice ca a fost pus la cale de Omar Hayssam, de rapire a voastra?

Deocamdata nu dau crezare la nimic. Pana la finalizarea anchetei, se vor lamuri aceste date. Sper.

Ai revenit la munca...

Da si este foarte bine. Colegii sunt chiar mai atenti cu mine ca de obicei. Inainte nu ma intreba nimeni daca vreau sau nu sa merg la o filmare. Acum toti sunt foarte atenti cu mine. Dar nu refuz nici o oportunitate de a merge pe teren. Imi face bine sa fiu activ, sa merg pe teren, sa intalnesc oameni, sa discut.

Cum merge cu pregatirile de nunta?

Hai sa spunem ca suntem in grafic. Mai avem mai putin de o luna. Dar suntem aproape gata cu pregatirile. Suntem emotionati si incercam sa facem totul asa cum ne-am propus. Vom avea multi invitati si sper ca toata lumea sa fie multumita.

MUNAF

"Stiu ca in toata perioada de 'detentie>>, cat am stat impreuna cu Munaf, am avut o relatie buna. Acolo nu m-as fi gandit ca ar putea fi implicat in aceasta nebunie" - Sorin Miscoci


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.