Daniel Marius Morar, noul sef al PNA, are "pe constiinta" cazul judecatorului Viorel Burzo (fostul presedinte al Sectiei Penale, din cadrul Curtii de Apel Cluj), pe care l-a trimis in judecata pentru trafic de influenta, dosar in care judecatorul a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare. Prestatia profesionala a procurorului Morar in acest caz a fost reclamata de cel trimis in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Instanta europeana a sesizat modul lipsit de deontologie si incalcarile de lege ce au stat la baza emiterii rechizitoriului.

Deosebit de grav pentru imaginea Justitiei romane, cazul "Burzo contra Romania" a fost deja declarat admisibil, din cauza erorilor comise la urmarirea penala si a modului in care s-a judecat acest proces.

Presedintele completului de noua magistrati al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta, care a respins recursul declarat de aparare impotriva pedeapsei cu inchisoarea pentru Viorel Burzo, este nimeni altul decat judecatorul Emil Ghergut.

Magistratul, astazi pensionar in urma scandalului provocat in calitate de presedinte al Biroului Electoral Central, magistrat care este co-autor al erorii judiciare in cazul gorjeanului Marcel Tundrea. Acesta a executat, fara sa fie vinovat, 12 ani de inchisoare pentru omor.

Cand i-a luat "urma" judecatorului Burzo, in anul 2001, Morar era simplu procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. Ancheta a fost declansata in urma declaratiilor camataresei Ana Varga.

Din neamul gaborilor, Varga a initiat un scandal de proportii in lumea judiciara din Cluj. Declaratiile acesteia au provocat in final arestarea si condamnarea judecatorului Burzo, a col. Floricel Vitan, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Anticoruptie (SIPA) pe Transilvania, a lui Ion Muresan, fostul comandant al penitenciarului Gherla, si a lui Ioan Morari, ofiter la acelasi penitenciar, toti pentru trafic de influenta.

Solutionate prin condamnarea la inchisoare, anchetele au fost prezentate in presa si in evidentele judiciare ca succese redutabile din palmaresul procurorului Marius Morar, seful PNA.

CEDO a declarat recent admisibil cazul "Burzo contra Romaniei", in urma unei petitii adresata de fostul judecator Burzo, in care a aratat cum i s-au incalcat dreptul la respectarea vietii private si de familie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate si siguranta, fiind supus, deasemenea, la tratamente degradante.

Ziarul "Averea" prezinta in exclusivitate amanunte din culisele cazului Burzo.

Procurorul Morar a fost delegat in cauza Burzo, de la Parchetul Curtii de Apel Cluj, la Parchetul General, prin ordinul nr 34/15 ianuarie 2001, emis de fostul Procuror General, Mircea Criste, pe o perioada de doua luni, in locul unui procuror de la Parchetul General.

Conform legii, competenta intr-o ancheta penala asupra unui judecator de curte de apel, si sef de sectie pe deasupra, apartine, sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor actelor procesuale (retinere, arestare, audierea inculpatului) unui procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In cazul delegarii, insa, Codul de procedura penala interzice cu desavarsire procurorului delegat sa ia masuri procesuale pentru care se cere detinerea gradului de procuror de la Parchetul General. Procurorul Morar a avut, insa, cazul numai pentru el si l-a lucrat fara sa fie acompaniat de un procuror cu grad de Parchet General.

Morar a trecut si peste confirmarea obligatorie a ordonantei de arestare, ce trebuia ceruta Procurorului General. Confirmarea s-a dat, insa nu de Mircea Criste, ci de un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, care si el era la randul lui doar delegat in interes de serviciu la Parchetul General.

Practic, "handicapul" cazului Burzo il reprezinta faptul ca judecatorul a fost arestat si trimis in judecata de un procuror de la un parchet inferior, a carui delegare nu-i conferea competenta legala pe caz. Culmea, arestarea judecatorului Burzo a fost confirmata nu de un sef al lui Morar, ci de un procuror delegat de la un parchet si mai mic in grad, mai precis de la Parchetul Tribunalului Cluj.

Judecatorul Viorel Burzo a fost arestat in data de 20 ianuarie 2001. Camatareasa Ana Varga a declarat ca Ana Gabor, sotia bulibasei Lajos Gabor, i-a cerut imprumut 150.000 de DM.

Banii, sustinea camatareasa, i-au fost ceruti pentru a mitui mai multi magistrati. Bulibasa fusese arestat preventiv pentru contrabanda de materiale explozive, petarde, aduse din Ungaria si trebuia eliberat mai ales ca era bolnav. La fel, unul dintre fii lui Gabor Lajos era judecat si mama lui cauta, chipurile, clementa pentru el.

Ana Varga i-a declarat procurorului Morar ca judecatorul Burzo ar fi primit 5000 de DM pentru a-l scoate pe bulibasa din puscarie. Presedintele Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj s-a aparat spunand ca n-a luat nici un ban de la tigani. In ziua arestarii insa, avocatul judecatorului, Oliviu Tocaciu (fost coleg de facultate cu Burzo) a fost abordat de Morar, care i-a propus o intelegere.

Daca inculpatul recunoaste ca a primit niste bani de la Ana Gabor, fara sa-i fi cerut in vreun fel, si isi retrage plangerea formulata impotriva ilegalitatii mandatului de arestare, el, procurorul Morar,de buna voie, va desfiinta masura preventiva si judecatorul se va alege doar cu o sanctiune administrativa.

Tocaciu i-a spus lui Burzo despre intelegere si l-a indemnat sa-si schimbe declaratia, fapt care s-a realizat. Ulterior, procurorul Morar avea sa-si incalce promisiunea facuta, fapt care nu a scapat neobservat judecatorilor europeni.

Cazul "Burzo contra Romaniei" poate duce la o noua condamnare a statului roman pentru inca una din vestitele gafe ale magistratilor nostri.

Morar mai are la palmares o "piatra de moara": achitarea lui Liviu Ciupe, pe care l-a arestat si l-a trimis in judecata, pentru ca in final omul declarat nevinovat sa fie despagubit de instantele romane cu aproape 2 miliarde lei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.