Un italian care a pozat in investitor strategic a reusit acum cinci ani sa puna mana pe Cetatea din Rasnov, vestigiu atestat documentar inca de pe vremea dacilor. Dupa ce a incheiat un contract de asociere in participatiune - obtinut prin incredintare directa - cu primaria locala, italianul s-a facut stapan pe cetate.

Alberto Drera aduce ca argument faptul ca partenerul sau nu a respectat conditiile prevazute in contract.

Concesionarea, acordata fara licitatie

Contractul a fost incheiat in anul 2000, intre Primaria orasului Rasnov si italianul Alberto Drera, patron al firmei "Drumuri Publicitare" SA Bucuresti. Italianul urma sa transforme zona intr-un adevarat loc de pelerinaj turistic, iar Primaria se obliga sa asigure utilitatile.

La vremea respectiva, din Consiliul Local facea parte si actualul primar de Rasnov, Adrian Vestea, care a cerut sa fie organizata o licitatie pentru concesionarea Cetatii si a aratat ca obligatiile asumate de Primarie nu pot fi onorate din lipsa de fonduri.

Acelasi contract ii acorda italianului 88 la suta din profitul net adus de exploatarea Cetatii, iar Primariei doar 12 la suta, in timp ce restul castigurilor, incasari din taxe pentru manifestari culturale de pilda vor fi impartite pe din doua.

Razboi in Justitie pentru banii Cetatii

Primarul George Soiu, cel care a semnat contractul din partea Primariei, spune ca ar fi fost de acord cu toate conditiile impuse de partener "pentru ca este italian, nu neamt sau francez"! In schimb, actualul primar a actionat firma "Drumuri Publicitare" in instanta inca de anul trecut.

El spune ca Primaria nu a primit niciodata vreun ban din incasarile obtinute de Drera, care refuza sa tina o evidenta contabila separata de cea a firmei personale si pentru ca, fara a anunta, s-a transformat din societate pe actiuni in societate cu raspundere limitata. SRL-ul nu exista la Camera de Comert a Municipiului Bucuresti. Acum, la Cetatea Rasnov a venit in control o echipa de la Curtea de Conturi.

Printre altele, inspectorii vor verifica si posibile acte de evaziune fiscala sau spalare de bani. In replica, italianul spune ca Primaria nu are dreptate.

"Ei nu au respectat nici una dintre obligatiile asumate in contract, si atunci nici eu nu am de ce sa le dau bani. Eu am transformat Cetatea dintr-o ruina intr-un punct de atractie turistica, unde vin anual aproximativ 150.000 de oameni". De partea cui se afla dreptatea va decide justitia brasoveana dupa ce vor fi finalizate si verificarile demarate de aceasta institutie.

Cum poti sa devii stapan pe istoria nationala
In prezent exista o singura lege (422/2001) care protejeaza siturile arheologice si monumentele istorice apartinand patrimoniului national. Potrivit acestei reglementari, astfel de bunuri pot fi concesionate sau inchiriate pentru o perioada de maxim 49 de ani catre persoanele juridice, dar numai dupa ce si-a dat avizul Ministerul Culturii.

La fel ca alte legi, si aceasta lasa loc de interpretari, iar regulile de aplicare lasa mana libera Consiliilor Locale asupra modului in care se procedeaza. Drept urmare, orice persoana de bine poate sa ajunga la o intelegere cu alesii locali si in scurt timp se vede proprietar peste o bucata din istoria Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.