O agenta a serviciilor secrete de la Bucuresti a fost expulzata, impreuna cu sotul sau, dupa ce s-a culcat cu trei ministri unguri

Guvernul de la Budapesta a cedat farmecelor unei agente a serviciilor secrete de la Bucuresti. Trei ministri, din guvernari diferite, au avut "relatii intime" cu o romanca. Asa sustine presa din tara vecina. In aceasta afacere de spionaj este implicat si sotul femeii.

Cei doi au fost expulzati din Ungaria. Povestea se regaseste in raportul pe anul trecut al serviciilor secrete de la Budapesta.

Exista cateva indicii in legatura cu noua "Mata Hari". Unul este ca a lucrat la Oficiul pentru Maghiarii de Dincolo de Granite, un organism foarte preocupat de Romania, tara cu o importanta minoritate maghiara. Al doilea: initialele numelui femeii - Sz. I. -, care indica un nume maghiar. In fine, faptul ca ea si sotul ei au fost expulzati in Romania certifica faptul ca ambii detin cetatenia romana.

Tehnica de a culege informatii prin infiltrarea unor femei frumoase in cercuri inalte nu este o inventie romaneasca. In istorie se regasesc cazuri celebre.

Cine a fost Mata Hari .

Mata Hari (1876-1917), pe numele ei adevarat Margaretha Geertruida Zelle, a fost o dansatoare exotica, de origine olandeza, condamnata si executata in Franta, ca spion dublu, in timpul primului razboi mondial. A ramas celebra pentru frumusetea ei si pentru aventurile cu numerosi politicieni, diplomati si ofiteri de rang inalt.

Chiar daca asupra activitatii ei ca membru al serviciilor secrete planeaza numeroase semne de intrebare, Mata Hari a ramas prototipul spionului care se ascunde in spatele femeii fatale, fiind subiectul a numeroase romane si filme de gen.

Nu ne luam dupa ziare." "Nu comentam." Asa au reactionat, ieri, sefii serviciilor secrete romanesti la o dezvaluire-bomba a presei de la Budapesta: o romanca si sotul ei au fost expulzati, anul trecut, fiind banuiti de spionaj.

Femeia ar fi avut relatii intime cu trei oficiali: un secretar de stat, un fost ministru, dar si cu un actual membru al cabinetului ungar.

Doi ministri si un secretar de stat

Povestea a fost publicata ieri de cotidianul "Magyar Nemzet" (MN), citat de Rompres. Sot si sotie, cei doi au fost expulzati anul trecut de catre Serviciul Securitatii Nationale (NBH).

Femeia este prezentata de MN cu initialele Sz. I., ceea ce indica, probabil, un nume maghiar.
Despre sotul ei nu este publicata nici o informatie, cu exceptia faptului ca el a fost punctul de plecare al investigatiei.

Contraspionajul ungar a aflat ca femeia s-a culcat cu trei inalti oficiali: un actual ministru, un fost membru al guvernului si cu seful Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite (HTMH). Lucra chiar la oficiu, postura din care a avut relatii intime cu seful ei. MN nu publica nume, dar se stie ca, in ultimii ani, functia a fost ocupata de Joszef Balint-Pataki, iar inaintea lui de Imre Varga.

"Ma tineti din sedinta"

Autoritatile maghiare au decis initial sa trimita cazul in justitie. Au renuntat insa si au procedat la expulzarea cuplului. Dosarul contine procese-verbale ale convorbirilor purtate de femeie cu oficialii ungari. Cazul a ajuns si pe masa Comisiei parlamentare de securitate nationala, fiind inclus in raportul anual al serviciilor secrete.

Oficialii de la Bucuresti au evitat comentariile. "Nu ma iau dupa ziare. Nu comentez ce apare in ziare. Nu insistati, ca ma tineti din sedinta", ne-a raspuns, iritat, seful SRI Radu Timofte.

"Nu sunt serviciu de presa", a spus ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Un mai sobru "nu comentam" a venit de la SIE, care gestioneaza spionajul extern.

Colectarea informatiilor in NATO

Surse apropiate serviciilor secrete spun ca agentiile de spionaj "mai scot femei frumoase la inaintare pentru a culege informatii". In general, un caz de deconspirare nu va fi niciodata recunoscut oficial de tara care a trimis agentii.

Rapoartele serviciilor secrete ungare pe anul trecut au sugerat ca romanii spioneaza din ce in ce mai mult in tara vecina, mai ales in domeniile financiar si economic. "Sageti" asemanatoare circula insa, chiar daca sub anonimat, si in sensul celalalt.

Daca sunt intrebati oficial, reprezentantii serviciilor secrete vorbesc la unison despre "buna cooperare" dintre cele doua tari NATO.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.