Daca de Paste centrele de plasament au ramas goale, de Craciun romanii nu s-au inghesuit sa adaposteasca un orfan

De Craciun, copiii asteapta jucarii, dulciuri sau imbracaminte. Sint si micuti care de Sarbatori isi doresc un alt fel de cadou: o familie. Ei sint copiii abandonati de parinti si adapostiti in centrele de plasament. Daca de Paste, zeci de romani s-au aratat dornici sa gazduiasca un copil fara parinti, acum, inainte de Craciun, in centrele de plasament au ajuns doar citeva cereri.

Orice strain care trece pragul Centrului de plasament "Luminita", din sectorul 2 al Capitalei, trezeste in sufletul copiilor de aici o speranta. "Doamna a venit sa ne ia?", o intreaba in cor copiii pe una dintre ingrijitoare. Mariana Demetre are 9 ani si Mos Nicolae i-a adus in acest an bucuria de a sta o zi intr-o familie. "Aveam televizor si multe jucarii. Familia avea si o fetita putin mai mare decit mine cu care ma jucam.

Mi-au facut cadouri. Daca ar fi sa-mi doresc ceva de Mos Craciun este sa vina sa ma mai ia la ei", marturiseste Mariana, o fetita bruneta, cu parul strins in coada. Denis Petcu, elev in clasa a III-a, a fost luat si el, de Mos Nicolae, de o familie, iar acum asteapta ca o alta sa dea un semn. Directoarea centrului, Carmen Pirvulescu, spune ca, pina in prezent, doar o familie a cerut sa gazduiasca de Sarbatori un copil de la "Luminita". "Miine o sa trimit la Directia pentru Protectia Copilului trei copii ca sa-i vada familia.

Ei au cerut o fetita, dar eu trimit si doi baietei, poate se razgindesc", declara Carmen Pirvulescu. De Paste, Directia pentru Protectia Copilului (DPC) din sectorul 2 a fost asaltata de cereri. Sefa institutiei, Monica Nedef, povesteste ca in acea perioada "nu mai aveam copii, si multe familii care au facut cerere au ramas fara. Acum, de Craciun, am primit doar noua cereri".
Nici la Centrul de plasament "Sfinta Ecaterina" din sectorul 1 nu a venit pina in prezent vreo familie care sa ia un copil de Sarbatori. Mai norocosi sint micutii de la Centrul "Petru si Pavel". Aici, majoritatea au pe cineva care ii gazduieste de Sarbatori. "Vine bunicul si ma ia, anul asta mi-a promis ca imi cumpara un ursulet", povesteste zimbitoare Ionela, o fetita de 7 ani.
De fapt, "bunicul" care o ia nu are nici o legatura de rudenie cu fetita - este doar un batrin singur care o cunoaste de mica si o viziteaza des.

Incredintati dupa o ancheta sociala

Oricine, fie ca este sau nu casatorit, poate lua pentru citeva zile un copil din centrele de plasament. Mai intii trebuie sa depuna o cerere la Directia pentru Protectia Copilului din oricare sector al Capitalei. In plus, este nevoie de o copie de pe buletin, de o adeverinta de la medicul de familie care dovedeste ca persona respectiva nu sufera de boli transmisibile. In urma cererii, angajatii Directiei intreprind o ancheta sociala la locuinta celui care solicita copilul pentru a constata daca exista conditii pentru intretinerea acestuia. In cazul in care familia respectiva pleaca de Sarbatori din localitate, poate lua cu ea si copilul.

Unde va puteti adresa pentru a ajuta un copil

Directia pentru Protectia Copilului sectorul 1, tel.: 211.78.68, 310.10.44, 223.41.90
Directia pentru Protectia Copilului sectorul 2, tel.: 310.24.17, 310.24.16, 314.46.39
Directia pentru Protectia Copilului sectorul 3, tel.: 321.63.62
Directia pentru Protectia Copilului sectorul 4, tel.: 499 03 07
Directia pentru Protectia Copilului sectorul 5, tel.: 310.17.31
Directia pentru Protectia Copilului sectorul 6, tel.: 212.63.11, 212.63.12, 212.63.14


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.