Curtea de Apel Bucuresti a decis ca ordinul prin care s-a ales Parcul Carol ca locatie pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului este nul * In schimb, Ministerul Culturii si Cultelor sustine ca poate incepe deja lucrarile, pentru ca exista o lege in acest sens promulgata de Ion Iliescu

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat ieri ca proiectul construirii Catedralei Mantuirii Neamului nu se mai poate derula pe terenul din Parcul Carol, locatie aleasa de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Magistratii au admis astfel actiunea prin care reprezentantii unei organizatii civice cereau anularea ordinului referitor la locul ales pentru ridicarea Catedralei. Cu toate acestea, oficialii MCC au afirmat ieri ca, indiferent de decizia instantei, Catedrala se va ridica pe terenul deja stabilit - respectiv in Parcul Carol din Capitala - intrucat exista o lege in acest sens.

"Construirea Catedralei Mantuirii Neamului se va face in baza legii promulgate in acest sens de catre presedintele Ion Iliescu. Astfel, toate actele emise inainte de promulgarea acestei legi au fost anulate, iar decizia instantei Curtii de Apel Bucuresti vizeaza "niste acte nule"", a declarat ministrul Culturii, Razvan Teodorescu, citat de Mediafax. "Decizia nu are nici o valabilitate. Catedrala se va ridica acolo unde vrea, cand si cum vrea Biserica Ortodoxa Romana", a conchis extrem de transant ministrul Teodorescu.

Pro si contra

Miercuri dimineata, avocatii partilor implicate in acest proces si-au prezentat in fata instantei pledoariile finale. Pe de o parte, reprezentantii organizatiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" au depus in instanta mai multe declaratii ale membrilor Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI) care neaga ca ar fi aprobat scoaterea Parcului Carol de pe lista monumentelor istorice. Ei au cerut asadar, inca o data, anularea ordinului Ministerului Culturii si Cultelor privind declasarea a 5,27 hectare din Parcul Carol, pentru construirea Catedralei. Potrivit Legii privind realizarea acestui proiect, promulgata de presedintele Ion Iliescu la sfarsitul lunii octombrie, lacasul de cult va fi construit in Bucuresti, pe Calea Serban Voda, in Parcul Carol, in spatele Mausoleului Eroilor Comunisti. In acest sens, fondurile urmeaza sa fie asigurate de catre Patriahia Bisericii Ortodoxe Romane, precum si, in completare, de la bugetul de stat.

Actul normativ prevede ca un teren in suprafata de 13.814 mp trece din domeniul public al statului in domeniul privat al statului si se transmite cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei, fiind destinat exclusiv construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Reprezentantii Patriarhiei sustineau, in luna mai, ca terenul pe care s-a amenajat Parcul Carol este veche proprietate a Mitropoliei Tarii Romanesti inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind ingrijit in mod deosebit de Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), al carui nume a ramas pana astazi in toponimia locului: Dealul si Lacul Filaret.

Instanta suprema va avea ultimul cuvant

In sedinta de miercuri, avocatul organizatiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" - initiatorii campaniei "Salvati Parcul Carol" - a sustinut ca sapte membri din cei 21 ai CNMI au negat ca ar fi participat la vreo sedinta privind scoaterea Parcului Carol de pe lista monumentelor istorice. Potrivit avocatului, ordinul MCC este ilegal tocmai din cauza lipsei acestui aviz al CNMI, institutie independenta de minister, formata din istorici, arhitecti si personalitati de marca ale culturii romanesti. De asemenea, avocatul a mai subliniat, in pledoaria sa, ca ordinul a fost emis la cererea Patriarhiei Romane, desi, potrivit legii, nu era competenta sa solicite acest lucru. Avocatul a adaugat ca prin emiterea Ordinului nr. 2214, din 5 aprilie 2004, MCC "a incalcat vointa titularului dreptului de proprietate publica, respectiv municipiul Bucuresti, caruia ii apartine Parcul Carol".

De cealalta parte, juristul MCC a invocat in replica faptul ca avizul CNMI nu este obligatoriu, avand doar rol consultativ. In plus, juristul a tinut sa puncteze ca ordinul a fost eliberat in baza unui aviz al unui director din minister, care are si functia de secretar al Comisiei. Potrivit legii, decizia Curtii de Apel poate fi contestata cu recurs la instanta suprema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.