Si la finele anului scolar trecut, in multe scoli si licee, directorii, in cardasie cu dirigintii de la clasele terminale si acoperiti, chiar protejati, de inspectorii scolari teritoriali, au continuat, in numele "traditiei", sa colecteze bani si cadouri pentru membrii comisiilor de examen, de la Capacitate si Bacalaureat.

Vazand ca ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, face mare caz in aceasta problema, amenintand chiar cu demiteri pe capete daca se adevereste ceva, unii elevi au avut curajul si, chiar inaintea inceperii examenelor, au reclamat, lesne de inteles sub anonimat, aceste solicitari. Astfel, Corpul de Control a centralizat 18 asemenea reclamatii. Insa, asa cum era de asteptat, anchetele au fost facute in dorul lelii si nicaieri in tara asta nu s-a luat vreun ban pentru examene.

Pentru prima data in ultimii ani, parintii, ai caror copii au sustinut in vara aceasta examenele de Capacitate si Bacalaureat, au avut curajul sa informeze, prin sesizari scrise, Ministerul Educatiei si Cercetarii asupra actelor de coruptie din scoli si licee.

Mai exact, este vorba de obligatia, impusa de catre profesorii si directorii unor unitati de invatamant, elevilor din clasele terminale, de a contribui cu bani pentru asa-zisul "protocol" necesar comisiilor de examinare. Astfel, "Gardianul" a aflat ca la Corpul de Control al ministrului educatiei, Mircea Miclea, au fost inregistrate 18 reclamatii, pentru tot atatea unitati de invatamant.

Dintre acestea, noua fac referire la scolile si liceele din Bucuresti: Colegiul National "Gheorghe Sincai", Colegiul National "Mihai Eminescu", Liceul Economic "Kiritescu", Colegiul Tehnic "Petru Maior", Colegiul National "Mihai Viteazul, Scoala nr.206, Scoala 58 "Petru Ghelmez", Liceul "Decebal", Colegiul Tehnic "M. Nicolescu".

Celelalte petitii vin din judetele Dambovita, Dolj, Neamt, Maramures, Timis, Caras-Severin, Bacau si Suceava. In urma verificarilor efectuate de catre comisiile de control, raportul final, aflat pe masa ministrului Mircea Miclea, informeaza ca "in urma declaratiilor scrise, culese de la elevi si cadre didactice, in scolile si liceele incriminate nu s-au pretins bani pentru protocol".

Toate bune si frumoase, numai ca, in cele mai multe cazuri, aceste controale au fost facute de catre inspectorii scolari locali, aflati mana-n mana cu directorii de scoli si licee. Doar cu mici exceptii, acolo unde petitionarul si-a pus numele pe reclamatie, Corpul de Control al ministerului si-a trimis reprezentantul. Asa cum a fost cazul Colegiului Tehnic "Petru Maior" din Bucuresti.

Acte grave de coruptie

Indiferent daca petitiile sunt sau nu anonime, membrii Corpului de Control trebuia sa ia direct problema in mana si sa verifice la sange reclamatiile, mai ales ca noii anchetatori nu au avut timp, de la numirea lor in functie, sa se "pateze" in tot felul de cercuri de interese.

"Am trimis inspectori din minister la verificari, acolo unde petitiile inregistrate nu erau anonime si care ni s-au parut demne de luat in considerare. Inspectorii scolari, care afirma ca aceste aspecte sunt minore si ca nu necesita prezenta Corpului de Control, o fac in nume propriu si nu in calitatea lor oficiala. Acestea sunt acte de coruptie pe care noi trebuie sa le cercetam", ne-a declarat Paloma Petrescu, secretar de stat cu invatamantul preuniversitar.

Deoarece, cele mai multe petitii s-au referit la scoli si licee din Bucuresti si ca, mai in toate cazurile, verificarile s-au facut de catre Inspectoratul Scolar al Capitalei, rezultatele anchetelor fiind toate in favoarea scolilor, parerea inspectorului adjunct, Viorel Tiganescu, este demna de luat in considerare: "Zilnic se inregistreaza 10.000-15.000 de sesizari, iar Corpul de Control nu poate sa le cuprinda pe toate. El actioneaza acolo unde se dovedesc a fi fapte grave. Depre modul si rezultatele anchetelor din aceasta vara nu stiu nimic, iar inspectorul general, Daniela Nedelcu, este acum in concediu".

Reamintim ca ministrul Mircea Miclea a acordat o atentie deosebita actiunii de stopare a spagii pentru examene. Insa, anchetele realizate de functionarii din invatamant par, mai mult sau mai putin intentionat, superficiale, mai ales in conditiile in care reclamatiile cu pricina arata ca sumele cerute de la elevi s-au invartit intre doua sute si peste un milion de lei vechi.

Metodologiile de organizare si desfasurare a acestor examene sunt foarte clare in privinta protocolului pentru membrii comisiilor: "Din fondul comitetelor de parinti se asigura doar apa minerala si paharele de unica folosinta". Atat si nimic mai mult. De restul se ocupa primariile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.