Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a recunoscut ca vinovati pentru fuga lui Frantisek Priplata (condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare pentru instigarea la uciderea liderului de sindicat Virgil Sahlean) sunt cadre care au avut acces la baza de date a Politiei de Frontiera si care au furnizat informatiile infractorului.

Potrivit ministrului de Interne, exista indicii ca dupa data de 15 iunie 2005, baza de date a Politiei de Frontiera a fost accesata pentru a se verifica numele unor persoane date in consemn la frontiera, printre care si numele lui Priplata.

Blaga a precizat ca la baza de date are acces fiecare politist de frontiera care se afla pe tura de serviciu si ca ar exista deja un suspect spre care se indreapta cercetarile. Potrivit ministrului Blaga, Priplata putea iesi nestingherit din tara din momentul in care a fost pronuntata sentinta definitiva de condamnare si pana cand a fost dat in urmarire generala, adica in intervalul 2-15 iunie. Concubina lui a iesit din tara inaintea datei de 9 iunie, cand a fost emis mandatul de executare a pedepsei.

Investigatiile preliminarii arata ca Frantisek Priplata ar fi iesit din tara la inceputul lunii august.

Cehul Priplata a declarat unui post de televiziune, dupa fuga sa, ca a iesit din tara pe frontiera verde dintre Romania si Ungaria, unde nu se afla nimeni. Priplata mai are la activ o tentativa de fuga din Romania consumata la 20 septembrie 2000, la vama Bors, unde a fost prins de politisti.

Pe numele lui Priplata, la data de 09.06.2005, Biroul de Executari Penala al Tribunalului Satu-Mare a emis in baza sentintei definitive de condamnare, mandatul de executare al pedepsei, mandat care a fost transmis spre aducerea la indepliniri Inspectoratului Judetean de Politie Bihor. Din luna iunie si pana in luna august politistii nu l-au cautat pe Priplata suficient de bine pentru a-l gasi, aresta si duce la penitenciar.

Inspectia Generala a Consiliului Superior al Magistraturii a retinut prin Nota nr. 1853/DIJ/2005 ca raspunderea pentru fuga lui Priplata revine organelor de politie si ca "daca se face dovada ca parasirea teritoriului Romaniei de catre condamnat s-a facut pe la unul din punctele de control ale frontierei, se poate retine culpa lucratorilor vamali si se impune identificarea si sanctionarea persoanei vinovate".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.