Dan Valentin Fatuloiu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane, a reusit sa pateze si mai rau imaginea si asa sifonata a institutiei pe care o conduce, dupa ce, invitat intr-o emisiune la Realitatea TV, a facut afirmatii contradictorii cu ceea ce precizase in declaratia de avere. Mai exact, inspectorul general al Politiei Romane a spus ca are o casa construita de el, la Topoloveni, desi in declaratia de avere scrie, negru pe alb, ca imobilul este primit mostenire de la parinti.

Prins cu falsul, replica data de cel care este seful politistilor din Romania a semanat mai degraba cu cea a unui infractor marunt, care este prins cu minciuna: "Nu stiu de unde ati luat-o..." Un act grav, care se pare, se doreste a fi musamalizat, din moment ce, la numai cateva ore de la afirmatiile sale, declaratia de avere a inspectorului-sef nu mai exista pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor.

'Nu stim de ce nu mai exista declaratia>>

Dan Fatuloiu nu stie, poate, ca, in mod normal, orice cetatean al Romaniei poate accesa, la orice ora, site-ul Ministerului Administratiei si Internelor, unde sunt trecute toate declaratiile de avere ale celor din conducerea acestei institutii. Am precizat in mod normal pentru ca ieri, la numai cateva ore de la neplacutul incident la care a fost supus inspectorul general, declaratia de avere a acestuia disparuse subit de pe site-ul cu pricina.

Ciudat este faptul ca singura pagina care are accesul restrictionat este cea a lui Dan Fatuloiu. Cei de la IGPR precizeaza ca nu ei sunt responsabili de publicarea acestui document pe Internet, obligatie care cade in responsabilitatea celor din aparatul central. Explicatia venita din partea responsabililor de la Ministerul Administratiei si Internelor a fost concludenta: "Nu stim de ce nu mai exista declaratia. Cei de la Informatica se ocupa de asta. Poate domnul Fatuloiu o revizuieste in acest moment..."

Mai pe romaneste zis, daca vreun demnitar sau functionar este prins cu mata-n sac, scoate vechea declaratie de avere si o inlocuieste cu una mai buna, conforma, cat de cat cu realitatea, si totul reintra in normal. Reamintim, insa, ca stipularea in astfel de documente oficiale ale unor elemente care nu sunt conforme cu realitatea este considerata infractiune, se catalogheaza drept fals in declaratii si se pedepseste conform legilor in vigoare.

Un chestor fara valente de sofer

Mai mult, Dan Valentin Fatuloiu a dovedit ca intre pasiune si meserie este o diferenta foarte mare. Desi in timpul emisiunii a declarat, in repetate randuri, ca, din pacate, el face aceasta meserie din pasiune si ca este, in primul rand, un politist si apoi un manager, seful IGPR a demonstrat ca regulile de ciruculatie pot fi o dilema chiar si pentru cei care le aplica.

Intrebat fiind de moderatorul emisiunii ce trebuie sa faca daca in intersectie se afla un agent de circulatie cu fata spre el, cu bratul intins orizontal, Fatuloiu a fost lasat fara replica si a avut nevoie de cateva secunde bune pentru a se dezmetici din dificilul test la care a fost supus. Raspunsul, insa, a fost pe masura: in astfel de situatii, este obligatoriu sa reduci viteza si sa acorzi prioritate.

Astfel, seful Politiei Romane a raspuns gresit, dupa ce a fost intrebat o notiune elementara pe care trebuie sa o stie orice sofer care circula pe drumurile publice, nu numai un politist, mai ales daca este unul cu o inalta functie de conducere.

Suparat pe 'lasii>> care l-au demis

Un alt element surprinzator a fost in momentul in care Dan Valentin Fatuloiu a fost intrebat despre motivele pentru care a fost demis din fruntea Politiei Capitalei. Dupa patru ani si jumatate de tacere, actualul sef al Politiei Romane a recunoscut ca unul dintre motivele demiterii sale a fost influenta politica.

"Cuiva nu i-a placut de mine", a rostit Fatuloiu. Chestorul a evitat, insa, sa rosteasca un nume care a avut vreun rol in demiterea sa, multumindu-se sa declare ca cei care au facut asta au fost lasi, pentru ca nu l-au anuntat si pe el inainte de a face publica decizia de mazilire, decizie care a fost anuntata intr-o sedinta de bilant.

Vrea sa ne integram cu el la carma Politiei

Mai mult, in mod foarte ciudat, seful IGPR a facut o legatura intre mentinerea sa in fruntea Politiei Romane si integrarea noastra in Uniunea Europeana, precizand ca, daca va fi demis, daca se va mai intampla inca o data acest lucru, tara noastra nu este capabila sa se alinieze structurilor vest-europene.

Or, acest lucru contrazice alte afirmatii de-ale sale, care precizeaza ca Politia Romana are foarte multi ofiteri cu pregatire foarte buna, mandatul acestuia in fruntea inspectoratului fiind doar temporar, el fiind, la baza, politist si nu sef. In februarie 2001, conducerea Ministerului de Interne anunta ca a fost eliberat din functie directorul general al Directiei de Politie a Muncipiului Bucuresti din cauza "disfunctiilor la nivelul de conducere a Politiei Capitalei si a cresterii criminalitatii".

Dan Valentin Fatuloiu a fost numit in acea functie in noiembrie 2000, moment in care anunta un amplu program de eficientizare a activitatii politistului, program care s-a dovedit, intr-un timp foarte scurt, un fiasco, care a bulversat total activitatea ofiterilor bucuresteni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.