Ploaia a produs pagube in ultimele doua zile in mai multe judete ale tarii, cea mai afectata fiind insa partea de nord. Judetele Neamt si Suceava au fost lovite cel mai rau de furtunile din noaptea de joi spre vineri.

In Neamt, cateva ore au fost de ajuns pentru ca 21 de comune sa ramana fara lumina, noua poduri sa fie distruse, zeci de gospodarii inundate si sute de hectare de teren acoperite de ape. Ploile, grindina si revarsarile de ape au produs intr-un interval extrem de scurt consecinte de-a dreptul dezastruoase.

Avand terasamentele distruse, drumul national 15 C si o serie de alte drumuri judetene si comunale au devenit impracticabile. In toiul noptii, zeci de familii s-au pomenit cu puhoaie de apa si noroi navalindu-le in gospodarii. Localnicii afectati s-au refugiat pe acoperisuri si in podurile magaziilor, putini dintre ei reusind sa-si salveze in totalitate animalele din cotete si grajduri.

Una din cele mai afectate localitati din judet a fost comuna Bahna, unde grindina cu bucati de gheata cat oul a spart ferestre si acoperisuri de case, a avariat autoturisme si a distrus livezile, viile si straturile cu zarzavaturi ale localnicilor. Autoritatile judetene au intrat in stare de alerta si au luat masuri urgente atat pentru remedierea pagubelor, cat si pentru prevenirea producerii unor alte dezastre. Prefectul judetului Neamt a anuntat ca "s-a luat masura deversarii unui debit de 300 de metri pe secunda din acumularile de apa situate in aval de barajul Izvorul Muntelui".

Gura Humorului, o Venetie balcanica

Diguri rupte, sute de familii izolate, sute de case si gospodarii inundate, circulatia pe majoritatea arterelor blocata. Asa arata mare parte din localitatile judetului Suceava. Dupa ce un dig s-a surpat, un cartier al orasului Gura Humorului a fost complet inundat ieri dimineata. Potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, seful Comandamentului pentru Situatii de Urgenta din judetul Suceava, "cele mai mari probleme sunt in localitatile din bazinele Suceava si Moldova, cotele celor doua rauri fiind in crestere din cauza ploilor abundente".

La Manastirea Humorului, din cauza revarsarii paraului Humor, pe drumul judetean 177 a fost distrusa o portiune de 50 metri de drum, fapt ce a determinat circulatia pe un singur sens.

La Campulung Moldovenesc, din cauza revarsarii paraului Valea Seaca, au fost inundate mai multe gospodarii si case, fiind afectate si 800 metri de strada.

La Pojorata, in urma ruperii podului de pe drumul judetean Pojorata - Rarau pe o portiune de aproximativ doi kilometri, 50 de gospodarii au ramas izolate. Drumul judetean Pojorata - Rarau era ieri impracticabil. Tot aici, din cauza torentilor, paraul Izvor Giumalau s-a revarsat, fiind inundate joi noapte 20 de gospodarii si cinci hectare de teren agricol.

Potrivit ultimului bilant, dat publicitatii ieri, numarul judetelor afectate de furia apelor a ajuns la 29. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca "numarul persoanelor decedate a ajuns la noua, iar localitatile afectate, la 407". El a adaugat ca in aceasta perioada au fost evacuate 1.143 de persoane, dar o parte dintre acestea se vor intoarce curand la casele lor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.