De ce n-ar avea si programele de stiri TV cate o nota? In patru ani de guvernare PSD, stirile TV n-ar fi obtinut note de trecere. Acum, cand Puterea si Opozitia se bucura de "tratamentul" stiristilor, notele sunt cu adevarat relevante pentru profesionalismul si obiectivitatea acestor programe.

"Dupa schimbarea din noiembrie 2004 a existat un dezghet in mediile de informare. In general, emisiunile de stiri reprezinta forumuri de exprimare pentru tot spectrul politic. Exista posibilitatea de reactie a Opozitiei si, in general, sunt reflectate toate evenimentele de importanta publica", declara Sebastian Lazaroiu, director CURS. Capital a solicitat mai multor personalitati sa acorde note programelor de stiri pentru prestatiile din acest an. Opiniile releva cateva lucruri care "pluteau in aerul audiovizualului romanesc", dar nu s-au spus transant.

Realitatea TV a castigat in viteza de reactie si obiectivitate. Multe voci apreciaza, surprinzator!, Jurnalul TVR. In schimb, la Observator (Antena 1) sunt evidente "cusaturile cu ata alba" care il leaga de patronul Dan Voiculescu si al sau partid. Desi ambalajul stirilor Pro TV este foarte bun, continutul e plin de fapt divers, derizoriu si manelisti. Din cei sapte interlocutori, doar doi au notat stirile de la National TV (in conexiune cu cele de la canalul frate - N 24), restul declarand ca nu le urmaresc. Asa ca National TV nu a primit carnetul de note. Liviu Mihaiu conchide cu o nota cu caracter general: "Avem cele mai indecente televiziuni comerciale din partea asta a Europei".

Mircea Vasilescu, redactor-sef Dilema Veche

Realitatea
Nota 8
Tind catre ceea ce trebuie sa fie stirile intr-o tara normala. stirile lor sunt concepute si realizate coerent, nu rateaza nimic important, selectia e buna, echipa de prezentatori (jurnalisti, nu doar cititori de pe prompter) a fost construita cu schepsis: alcatuiesc deja un brand. Iar Razvan Dumitrescu este excelent.

Jurnalul
Nota 7
Jurnalul reactioneaza greoi in caz de breaking news, unele subiecte sunt adormitoare si marginale. E bine ca au aparut prezentatori tineri, dar ei inca n-au conturat un stil si o identitate a postului public. Cat despre independenta, sa mai vedem: dupa ce a castigat Traian Basescu alegerile, Jurnalul a schimbat macazul cu o viteza demna de o cauza mai buna, sarind din lac in put.

Stirile pro tv
Nota 7,5
A devenit acum mai degraba o forma umpluta abundent cu senzatii tari (accidente, batai etc.), un fel de "infotainment" cu sos de adrenalina si retorica gafaitoare. Cei de la Pro TV sunt in continuare cei mai pe faza la breaking news, nu numai in sensul ca "intra primii", ci si in sensul ca "tin" bine transmisia in direct. Independenta? Daca vrei - si daca esti lasat - poti.

Observator
Nota 7
Observatorul e de multe ori mai asezat decat stirile PRO TV. Dar e prea mult "joc de scena" intre Lucian Mindruta si Alessandra Stoicescu. Iar in Observatorul de noapte, e prea mult zimbet-dulce-egal-cu-sine, indiferent de subiectul stirii, la Letitia Zaharia. Cat despre multele prezente ale Partidului Conservator, invidiez capacitatea unora de a face o stire dintr-un mai nimic politic.

Focus
Nota 6,5
Focus isi tot cauta un profil de ceva timp. Nu e nici mai bun, nici mai rau decat alte programe de stiri. Dar pare ca nu are resurse si suflu ca sa se bata cu "cei mari" si atunci sta pe nisa lui cumintel.

B1 tv
Nota 6
Adriana Muraru este prea buna pentru acest post care pare sa nu fie interesat de stiri: reporteri putini, corespondenti, ioc. Uneori, selectia subiectelor e mai buna decat la alte posturi, dar ce folos! Nu observa mai nimeni asta.

Gabriel Dobre, analist media Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu"

Realitatea
Nota 8,37
Brandul acestui post sunt stirile. Incearca sa mentina un standard ridicat si de cele mai multe ori reuseste, desi, uneori, exista susceptibilitatea ca ar putea raspunde intereselor de trust. Cu o viteza de reactie buna atat in cazul evenimentelor nationale, cat si internationale, Realitatea TV e postul de la care poti afla daca s-a intamplat ceva in timpul cat ai fost plecat dupa tigari.

Jurnalul
Nota 8,25
Fata de anii precedenti, calitatea jurnalelor TVR a crescut considerabil. Temele sunt de interes public si acopera o plaja informationala larga. In jurnalele TVR, non-stirile, acele materiale care nu au valoare informativa, sunt inexistente. Faptul ca nu se mai "omit" anumite subiecte incomode (cazuri de coruptie, declaratiile anumitor actori politici etc.) este un plus pentru Jurnalul TVR.

Stirile pro tv
Nota 6,50
Desi nu ignora subiectele importante, stirile Pro TV abunda de materiale care trateaza cele mai variate non-stiri. Nuntile manelistilor, masina, sanii sau buzele Oanei Zavoranu, toate aceste lucruri isi gasesc locul in prime-ul de la Pro. Stilul bombastic pe care il folosesc unii reporteri afecteaza credibilitatea stirilor. Recent, Catalin Radu Tanase a cazut de pe sky jet. In direct.

Observator
Nota 6,25
Observatorul poate fi caracterizat printr-un singur cuvant: militantist. Critic cu aproape tot esicherul politic si de o blandete perversa cu Partidul Conservator, Observatorul pierde mult la capitolul echidistanta. Modul in care a fost prezentata recenta criza politica, dublata de catastrofa inundatiilor, nu este decat un exemplu in acest sens.

Focus
Nota 5,63
Reactioneaza incet la evenimente importante. Sa stii ca ti-au fost eliberati jurnalistii si sa continui sa dai pe post "Copiii spun lucruri trasnite" spune multe despre viteza ta de reactie. Nu pot sa nu mentionez modul in care acea parte a presei care nu i-a tratat cu manusi pe jurnalistii proaspat eliberati a fost infierata timp de 15 minute in plin jurnal de stiri (2 iunie).

B1 tv
Nota 5,75
Prin schimbarea formatului principalei emisiuni de stiri, informatia a ajuns sa fie subordonata opiniei. Atat moderatoarele emisiunii, cat si invitatii acestora pleaca de la un anumit set de informatii prezentate pe scurt si continua prin a le comenta, ceea ce scade gradul de echidistanta a emisiunii.

Radu Paraschivescu, scriitor, cronicar TV

Realitatea
Nota 7
Mai e putin de lucru la capitolul echidistanta. Viteza de reactie buna, stil de prezentare inspirat de CNN. Remarcabila prestatia Melaniei Medeleanu.

Jurnalul
Nota 6,5
Echidistanta perfectibila, teme prezentate in ordinea descrescatoare a gradului de interes, viteza de reactie bunicica.

Stirile pro tv
Nota 6,5
Echidistanta inca n-a fost dobandita. Deranjeaza aplecarea spre soc si senzationalism. Viteza de reactie excelenta. Valoarea programului de stiri e (partial) salvata de telegenia si dictia catorva crainici.

Observator
Nota 5,5
Echidistanta lipseste, crainicii de stiri inlocuind-o cu ironii si comentarii avizate de patronul postului. Viteza de reactie foarte buna e minata de numarul nepermis de mare de stangacii si balbaieli.

Focus
Nota 6
Tentative de atingere a unei echidistante absente inainte de 1 ianuarie 2005. Viteza de reactie acceptabila, teme de interes, prezentate sobru, dar fara scanteie.

B1 tv
Nota 5,5
Echidistanta aparenta. Teme nu intotdeauna bine alese, viteza de reactie satisfacatoare. Nu exista un stirist de calibru.

Cristina Guseth, director Freedom House, Romania

Realitatea
Nota 8,5
Intr-o mare masura echidistante. Invitatii in studio sunt in marea majoritate a timpului pertinenti si cu opinii bine argumentate. Prezentatorii au incisivitate si expresivitate (cu mici exceptii). Viteza de reactie e foarte buna.

Jurnalul
Nota 7
Desi se observa o echidistanta sporita a reportajelor, stirile TVR raman in continuare statice, neatractive atat din punctul de vedere al temelor abordate, cat si prin prisma modului de abordare.

Stirile pro tv
Nota 6
Senzationalismul predomina. stirile politice sunt pe ultimul loc in importanta, dar prezentate oarecum obiectiv. Se remarca prin dinamism.

Observator
Nota 6
Echidistanta redusa, in continuare se merge pe linia Partidului Conservator. Dintre stirile politice, foarte multe au o prezentare tendentioasa, uneori vindicativa. Avantajul stirilor de la Antena1 consta in modalitatea de prezentare, dinamismul, invitatii in studio etc. La criza ostaticilor, si-au pierdut mult din credibilitate. Principalul dezavantaj este dependenta de Partidul Conservator.

Focus
Fara nota
Nu urmaresc.

B1 tv
Fara nota
Nu urmaresc.

Sebastian Lazaroiu, director general CURS

Realitatea
Nota 8
Realitatea TV pare inca foarte oscilanta, si nu in sensul in care incearca sa mentina echilibrul intre toti actorii politici, ci in sensul ca pot fi usor sesizate interesele unora si altora, reprezentate in anumite formate de emisiuni.

Jurnalul
Nota 9
TVR 1 este o revelatie dupa alegerile din 2004. Reflecta echilibrat evenimentele politice, gazduieste si opinii critice la adresa Puterii, a prezentat si drama sinistratilor fara sa exagereze proportiile inundatiilor din Romania si fara a le pune in contrast cu declansarea anticipatelor.

Stirile pro tv, Observator
Nota 7
Desi dau dovada de profesionalism in realizarea stirilor si au o audienta mare in mediul urban, cele doua televiziuni s-au dovedit nu o data partizane in a prezenta anumite evenimente. Fie ca nu erau de acord cu alegerile anticipate, fie ca voiau sa puna intr-o lumina pozitiva decizia premierului de a nu mai demisiona, jurnalele celor doua televiziuni au accentuat mai mult o anumita parte a informatiilor, incercand sa treaca sub tacere alte elemente care ar fi ajutat telespectatorul sa inteleaga corect evenimentele.

Focus
Fara nota
Urmaresc foarte rar.

B1 tv
Fara nota
Urmaresc foarte rar.

Rodica Culcer, jurnalist

Realitatea
Nota 7,5
Jurnalul de la ora 21 este, de regula, complet, dar cu toate problemele postului: discernamant editorial inegal, repetari exasperante de materiale si introduceri, obsesia cu fenomenele meteorologice, chiar ratari de subiecte. In plus, unii prezentatori mai au mult de invatat pana sa poata realiza un interviu in direct.

Jurnalul
Nota 6 (cu indulgenta)
Din punct de vedere editorial, nu a dovedit discernamant, ratand subiecte majore si evitand subiectele complicate sau controversate. Este un jurnal care nu are bine definita conceptia de stire de interes public si a fluctuat prea mult intre comercial si serios. Nu exista subiecte proprii si investigatie. Ca realizare, nu are ritm, este prost scris si prost prezentat, cu texte plicticoase si lemnoase.

Stirile pro tv
Nota 7
In ciuda faptului ca este un jurnal bine scris si prezentat, dinamic si realizat cu profesionalism, continutul lasa adesea de dorit. Subiectele sunt dominate de senzationalul ieftin. In plus, este un jurnal complet amoral: nici in weekend nu pot accepta ca poeziile de amor ale lui Miron Cozma pentru iubita din America sa fie prezentate ca un subiect jucaus de parca nu ar fi vorba de liderul mineriadelor.

Observator
Nota 8
Este un jurnal bine prezentat, care ierarhizeaza de regula corect, produce materiale si investigatii proprii de buna calitate si multe materiale de context interesante. Ritmul este alert si imaginile bune. Problema sa este ca, uneori, face concesii faptului divers si senzationalului facil. Se comporta uneori ca un instrument al propagandei de partid.

Focus
Fara nota
Nu urmaresc pentru ca nu am ce sa vad.

B1 tv
Fara nota
Nu apuc sa urmaresc si acest jurnal.

Liviu Mihaiu, redactor- sef adjunct Academia Catavencu

Realitatea
Nota 8
Echidistanta: 8. Ambalaj: 8. Cel mai "pe teren" post de stiri din Romania a reusit, prin colectia de ziaristi si analisti, sa nu ocoleasca aproape nimic din ce se intampla in tara.

Jurnalul
Nota 6,5
Pentru echidistanta (obiectivitate) acord nota 8. Pentru ambalaj jurnalist, nota 5. Dupa o perioada foarte buna dupa alegerile din 2004, odata cu blamarea publica a televiziunii, Jurnalul TVR este lipsit de forta si prestanta, comportandu-se dupa sloganul "eu, unul, nu ma mai bag!"

Stirile pro tv
Nota 8
Echidistanta: 6. Ambalaj jurnalistic: 10. Pro TV ramane cea mai spectaculoasa televiziune, dar subiectivitatea leadershipului afecteaza in continuare echidistanta.

Observator
Nota 7
Pentru echidistanta, nota 7. Pentru ambalaj jurnalistic, 7. Desi subiectele alese sunt foarte curajoase adeseori, angajarea sa la trena Partidului Conservator i-a adus, pe buna dreptate, nefericita porecla de Partidul Antena; Antena de Partid.

Focus
Nota 6
Echidistanta: 6. Ambalaj: 6. Lipsit de "glamour" si de forta jurnalistica.

B1 tv
NOTA 6,5
Echidistanta: 7. Ambalaj: 6. Aproape ca stirile "nu se mai vad", desi studioul face eforturi sa arate bine. Lipsa de personalitati jurnalistice isi spune cuvantul.

Media generala.

Realitatea 7,91
Jurnalul 7,17
Stirile Pro Tv 6,92
Observator 6,67
Focus 6,03
B1 TV 5,93


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.