Canalele Euronews si Mezzo vor transmite concerte din festivalul international de muzica ce se va desfasura in Capitala, in septembrie

Cu un buget de 192 de miliarde de lei vechi, adica peste cinci milioane de euro, alocati pentru Festivalul "George Enescu", Bucurestiul va deveni in septembrie capitala mondiala a muzicii. Vor veni cu aceasta ocazie in Romania nume si orchestre importante ale lumii, precum Kirov Symphony Orchestra, dirijata de Valery Gergiev, Orchestra Filarmonica din Israel, dirijata de Zubin Mehta, Orchestra de Stat din Dresda, London Philharmonic Orchestra sau Orchestra Nationala a Frantei.

Aflat la a XVII-a editie, Festivalul si Concursul International "George Enescu" (4-20 septembrie) e organizat pentru prima oara de Ministerul Culturii, sub patronajul presedintelui Basescu si al directorului general al Operei din Viena, Ioan Holender.

Bach si Beethoven la miezul noptii

Concertul de deschidere al festivalului va fi sustinut de Filarmonica "George Enescu", dirijata de Horia Andreescu, si va include "Rapsodia Romana nr. 1" si "Simfonia nr. 1" de George Enescu.
Sir Neville Marriner va dirija pe 18 septembrie Filarmonica din Bucuresti. Printre solisti se numara nume cunoscute ca Helene Grimand, Nigel Kennedy, Benedetto Lupo, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu si Dan Grigore.

La Ateneu vor avea loc, la miezul noptii, concerte cu muzica de Bach si Beethoven.

Mai multa muzica contemporana

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a declarat ca muzica contemporana va avea o pondere mai mare anul acesta, iar orchestrele prestigioase din strainatate vor sustine cate doua concerte, nu numai cate unul, ca in ceilalti ani.

Concertele se vor desfasura la Ateneul Roman, Sala Palatului, Teatrul National si Opera Romana. In fata Ateneului, organizatorii vor amenaja, ca si in anii trecuti, "Piata Festivalului", unde vor canta, in aer liber, muzicieni, orchestre si formatii tinere si vor avea loc proiectii video, "mai multe decat in ceilalti ani", dupa cum a precizat Iorgulescu.

"Festivalul se va extinde dincolo de granitele muzicale", a spus el. Anul acesta se vor desfasura mult mai multe simpozione pe teme muzicale, la care vor fi invitati 60 de muzicologi, dintre care 30 din strainatate. O parte din concertele din festival vor fi transmise pentru prima data de canalele Mezzo si Euronews.

Pe langa muzica clasica, la festival va fi si jazz - un concert cu Nigel Kennedy Jazz Project si unul cu Barbara Hendricks si Magnus Quartet Jazz Project.
Teatrul de Balet Eifman din Sankt Petersburg va veni cu doua spectacole.

De notat

Concursul International "George Enescu" (4-10 septembrie) va include probe la sectiunile pian si vioara. Gala finala a laureatilor se va desfasura la Ateneu pe 11 septembrie.

Pe 12 septembrie, Cow Parade Bucharest 2005 va organiza o licitatie in sprijinul Special Olympics Romania. Publicul va putea licita pentru o vacuta pictata si decorata de personalitati ca Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Alexandru Ghildus.
La festival vor fi lansate o carte, impreuna cu un disc cu inregistrari cu George Enescu, semnata de muzicologul Mihai Cosma, si doua volume cu toate interviurile acordate de George Enescu in tara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.