Cinci universitati de stat si trei particulare acreditate - este salba invatamantului superior cu care municipiul Iasi se mandreste in toata Romania. Numai ca, atunci cand vine vorba de cazare, totul se dezumfla, universitatile de stat fiind in stare sa cazeze doar 60% din studenti, iar la cele particulare situatia este dezastruoasa.

Peste 30.000 de studenti raman "pe-afara" si sunt la mana speculantilor cu apartamente sau garsoniere de inchiriat. Preturile pe piata imobiliara sunt deja de speriat, numai o garsoniera poate fi inchiriata la un pret mediu de 150 euro pe luna, asta in conditiile in care mai este foarte putin pana cand preturile vor exploda din cauza solicitarilor.

Tarifele de cazare difera de la un camin la altul

Universitatea "Al.I. Cuza" poate pune la dispozitia studentilor doar aproximativ 5.500 de locuri de cazare, in contextul in care la fiecare inceput de an universitar exista cel putin 10.000 de cereri inregistrate la administratia caminelor. Universitatea de Medicina si Farmacie poate gazdui 2.000 de locuri, in conditiile unor cereri de aproximativ 3.000 de locuri. Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" sunt cei mai avantajati. Institutia pune la dispozitia studentilor locuri de cazare suficiente pentru toti si nu le percepe o taxa mai mare de 600.000 de lei pe luna.

"Tarifele vor fi diferentiate doar la cateva camere, unde vor locui cate doi studenti. Nu s-au stabilit inca preturile, dar nu vor fi cu mult mai mari fata de cele din cursul anului universitar 2004-2005", a precizat Octavian Oprean, prorectorul universitatii. La Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi, tariful este diferentiat de la camin la camin, precum si in functie de universitatea de unde provine studentul, caminul unde este cazat, precum si daca este sau nu finantat de la bugetul de stat.

Un student care invata la Universitatea Tehnica poate plati cel mai mult 1,7 milioane lei pentru un loc intr-unul dintre caminele care nu percep taxe in regim hotelier, insa sunt si locuri mai ieftine, pretul coborand la jumatate. Cele mai scumpe camine sunt T19 si T20, dupa care urmeaza T17. Fiecare dintre studentii care vor fi cazati in campusul Tudor Vladimirescu va plati o taxa de 200.000 de lei pentru garantie, care vor fi folositi in caz de stricaciuni in camin. Beneficiaza de cazare gratuita studentii care au parinti cadre didactice, cei de etnie romana bursieri ai statului roman, studentii orfani de ambii parinti sau proveniti din centrele de plasament familial. Cei care raman "pe-afara" ori dau spaga si cumpara un loc din camin, ori se orienteaza catre un apartament sau o garsoniera de inchiriat din oras.

"Anul trecut am dat spaga 150 de coco!"

Cu toate ca universitatile de stat neaga pana in panzele albe, traficul cu locuri in camin este unul infloritor. Anul trecut, spaga pentru un loc in caminele din campusul Tudor Vladimirescu ajunsese si la 150-200 de euro pentru caminele de familisti. "Am dat anul trecut 150 de coco (euro, in jargon - n.r.) si am stat ca boierul. Acum am "plusat" inca 50 de coco si am pastrat camera. Daca esti baiat destept, nu te inghesui la inceputul anului. Iti rezolvi problemele din timp si nu te doare capul", a precizat Marius, student in anul III la Facultatea de Automatizari.

Preturile pentru cazarea in caminele studentesti sunt indiscutabil mai mici decat cele oferite de proprietarii de apartamente din Iasi, dar si de catre agentiile imobiliare. Acestia profita din plin de situatia universitatilor si, in fiecare an in apropierea lunii octombrie, salta preturile la un nivel destul de mare. In momentul de fata, un apartament cu o camera poate fi inchiriat cu 150 de euro pe luna.

Din experienta anilor trecuti, in perioada cazarilor, pretul va creste cu cel putin 20 de euro. Una dintre solutiile la care apeleaza studentii "cu dare de mana" este cumpararea unui apartament pentru timpul studentiei. Daca nu, pot pune mana de la mana si cumpara un apartament cu doua camere. Astfel, patru tineri ar scapa de calvarul chiriei lunare. Persoanele care sunt dispuse sa acorde mai mult, aici incluzandu-se si studentii straini, au sanse foarte mari sa gaseasca apartamente de 2-3 camere luxoase sau doar foarte bine dotate si utilate la pretul de 200-350 de euro/luna, in zonele centrale ale orasului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.