Precipitatiile din ultimele zile au produs pagube in mai multe judete, cateva sute de gospodarii fiind inundate si doua drumuri judetene blocate

In urma ploilor abundente si a furtunilor din noaptea de luni spre marti, mai multe localitati din judetele tarii au fost afectate de inundatii.
In comuna mehedinteana Ghelmecioaia, viitura a spalat terasamentul caii ferate pe o portiune de peste 450 de metri, dupa ce paraul Floreasca si-a iesit din matca. Din aceasta cauza, trei vagoane din componenta trenului rapid 606 Bucuresti-Timisoara au deraiat, avand tampoanele incalecate. "Incidentul s-a produs din cauza unui torent care a slabit terasamentul. Linia s-a largit, iar rotile au sarit de pe ea", ne-a declarat Vasile Oliveschi, directorul departamentului Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor.

Angajatii CFR au fost ajutati sa remedieze defectiunea de catre pompierii care au venit impreuna cu echipa de descarcerare. Trenul a fost intors in statie, urmand sa se deplaseze pe o ruta ocolitoare, dupa ce oamenii au asteptat insa aproximativ doua ore pentru a putea fi preluati de microbuze. Ieri-dimineata, vagoanele au fost luate de pe sine, intervenindu-se cu pietris pentru consolidarea terasamentului. Dupa-amiaza, circulatia trenurilor a fost reluata.

In ceea ce priveste prognoza meteo, aceasta nu este insa deloc optimista. Ploile vor continua sa cada in judetul Mehedinti pana vineri.

Si plouati, si cu banii luati

Mai multi mehedinteni i-au luat la rost, marti, pe reprezentantii CFR, nemultumiti de faptul ca nimeni nu le-a dat un raspuns clar in ceea ce priveste banii pe care i-au dat pe tichetele de calatorie pentru Bucuresti.

Oamenii spun ca si-au cumparat biletele in avans, insa, cum circulatia a fost intrerupta, au fost lasati in incertitudine de responsabilii regionalei CFR Craiova, care nu au putut sa le spuna exact cum se va proceda. "Am vorbit cu cei de la gara si mi-au spus ca ni se vor pune la dispozitie microbuze pana la Strehaia, iar de acolo ne continuam drumul cu trenul. Dupa aceea s-a spus ca ni se vor da banii inapoi pe bilete. Nu stim ce sa mai credem, nimeni nu ne spune ceva sigur", sustine Mitica Stamatoiu, una dintre persoanele aflate in aceasta situatie. Nimeni din conducerea Garii Drobeta-Turnu-Severin nu a dorit sa comenteze acest aspect, motivand ca aceste declaratii nu se fac decat de cei de la Regionala CFR Craiova. Niciunul dintre directorii regionalei nu a fost insa de gasit, de fiecare data fiind, conform secretarei, "cu treburi, in teren".

Primar blocat de ape in birou

Precipitatiile au creat pagube insemnate si in Dolj. Sute de gospodarii inundate, doua drumuri judetene au fost blocate de ape si de copacii cazuti din cauza vijeliei, sute de hectare de teren inundate. "Batranii spun ca nu au mai vazut asa ploi de cand sunt. In interval de o ora au cazut circa 100 de litri pe metrul patrat", a precizat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa. Cele mai afectate localitati au fost Robanesti, Grecesti, Varvoru de Jos, Breasta, Cotofenii din Dos, Bralostita, Cernatesti, Mischii.
Ploile abundente de ieri au inundat, pentru a patra oara in acest an, comuna doljeana Robanesti aproape in totalitate. Primarul comunei, Mihai Militaru, a raportat la judet ca a ramas blocat in birou din cauza ca primaria a fost afectata de inundatii, desi se afla pe un deal.

"Nu mai pot sa ies din birou. Tot subsolul primariei e inundat. Aici e iadul pe pamant", a spus primarul din Robanesti. Toate cele sase sate ale comunei au fost afectate de inundatii.

Mai multi localnici din comuna doljeana Carpen si-au parasit locuintele din vale, urcand cu ei, la deal, si lucruri de prin casa sau chiar animale. Torentele formate in urma "ruperii de nori" au luat pe sus porci, pasari, dar si fanete. Inundatiile nu s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti.

"Focul Viu" din Muntii Vrancei, inghitit de pamant

Fenomenul natural "Focul Viu" din Muntii Vrancei risca sa fie inghitit de pamant, dupa ce alunecarile de teren afecteaza in aceasta perioada comuna vranceana Andreiasu. Precipitatiile abundente din ultimele zile, care au imbibat pamantul cu apa, pun in pericol rezervatia naturala, dar si cateva din locuintele satenilor, care au inceput sa crape. Potrivit autoritatilor locale, pe versantul din care tasneste focul au aparut crapaturi adanci, iar pamantul a inceput sa coboare spre albia Milcovului.

In zona se ajunge greu, dat fiind ca podul din comuna Reghiu si drumul comunal au fost distruse pe alocuri de ultimele viituri. "Focul Viu" de la Andreiasu de Jos, situat in rezervatia geologica de pe cursul superior al raului Milcov, consta in emanatii de gaze naturale, care tasnesc prin crapaturile scoartei terestre si apoi se aprind spontan, formand flacari ce pot ajunge la o inaltime de 50 de centimetri. In ultimii ani, focul s-a stins foarte rar. Arderea hidrocarburilor ce ies spontan din scoarta terestra atrage anual multi turisti in comuna Andreiasu, oamenii folosind focul viu pe post de "aragaz natural".

Doua case prabusite in Mehedinti

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Drobeta", Liviu Boruga, patru persoane din localitatea mehedinteana Jirov, grav afectata de viitura, au fost salvate in ultimul moment de la inec.

Acesta precizeaza ca este vorba despre doi copii si doi adulti, membri ai aceleiasi familii, aflati intr-o casa in pericol de prabusire.
Ploile de luni noaptea au inundat peste 300 de gospodarii, din noua localitai, si au dus la prabusirea a doua case.

De asemenea, patru poduri si podete au fost afectate, circulatia fiind intrerupta pe un drum judetean si unul comunal. Trei posturi de transformare au fost afectate, fiind intrerupta energia electrica in 13 sate. In localitatea Rogova, un copac cazut pe partea carosabila a blocat circulata pentru aproximativ o ora, pe DN 56A.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.