Toate porturile maritime si fluviale romanesti sunt, astazi, in sarbatoare. Festivitatile marinaresti au inceput inca de ieri, o data cu preluarea comenzii Grupului de Cooperare Navala a Marii Negre (Blackseafor) de catre Romania. In aceasta dimineata, de la ora 8,45, pe faleza Comandamentului Operational Naval, intre Portul Turistic Tomis si Cazinou, Ziua Marinei este celebrata, o data cu sarbatoarea Sfintei Marii, cu fanfara militara, arborarea drapelului national, intonarea imnului, ceremonial religios si naval.

Si, intrucat, astazi, se aniverseaza totodata 145 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane, ceremoniile au un plus de inedit si fast prin participarea, alaturi de navele militare, a gruparii Blackseafor, a marinei comerciale, aviatiei si Politiei de Frontiera. Sosirea zeului Neptun si jocurile marinaresti special pregatite vor continua cu deschiderea expozitiei de tehnica militara si muzica de fanfara.

De la ora 17, in Portul Tomis vor avea loc concursuri de inot, de tras parama, de alergare in sac, arte martiale, alergare cu oul in lingura, dar si demonstratii de aruncare a bandulei la punct fix in colacul de salvare, ba si de prinderea ratelor sau a porcului la scondru samd. La ora 21 toate navele vor aprinde, in semn de omagiu, pavoazul electric, iar marinarii se vor retrage cu torte din port pana la Prefectura, in timp ce pe cerul noptii se va desfasura spectacolul jocurilor de artificii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.