Campania "Ultima sansa", initiata de Centrul "Simon Wiesenthal" din Israel, ar putea aduce in fata justitiei patru fosti legionari si militari romani suspectati ca au persecutat sau au ucis evrei. Numita si "vinatoarea de nazisti", campania Centrului "Simon Wiesenthal" este aproape de a-si atinge scopul. Patru persoane, fosti membri ai "Garzii de Fier" si fosti ofiteri de Armata, sint suspectate oficial ca au contribuit la "urmarirea si/sau uciderea evreilor" in perioada Holocaustului.

"Dosarul este in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare si pentru aceasta s-a solicitat sprijinul SRI, al Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei, al Ministerului Apararii Nationale, precum si al CNSAS", spune Simona Frolu, purtator de cuvint al Parchetului General.

Lista suspectilor a fost oferita procurorului general Ilie Botos in luna februarie, iar la inceputul acestei saptamini Efraim Zuroff, directorul Centrului "Wiesenthal", a revenit cu solicitarea de a urgenta cercetarile. Potrivit unui comunicat al Centrului "Wiesenthal", Ilie Botos i-a promis lui Zuroff ca dosarul privindu-i pe cei patru suspecti de implicare in Holocaust va fi finalizat in cel mult doua luni.

Potrivit procurorului general, cercetarile preliminare au produs deja probe privind implicarea in Holocaust a cel putin unora dintre cei patru suspecti. Daca cercetarile se vor finaliza cu procese, persoanele care i-au "turnat" pe suspecti vor fi recompensate de Centrul "Wiesenthal" cu suma de 10.000 de dolari. "Speram ca aceste procese sa reprezinte o lectie de istorie extrem de importanta si oportuna pentru societatea romaneasca", a argumentat Zuroff.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.