Populatia Romaniei va intra intr-o faza de derapaj, trecand de la 21,8 milioane in 2002 la 20 de milioane in 2020 si ajungand la mai putin de 16 milioane in anul 2050, arata studiul populatiei efectuat de Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici". Aceasta situatie nu a mai existat decat in 1950, imediat dupa razboi, cand populatia Romaniei ajunsese la 16.311.000, arata un studiu al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). Cauzele sunt natalitatea scazuta, mortalitatea ridicata si emigratia. Numai intre 1992 si 2002 populatia tarii noastre a scazut cu 1,1 milioane.

Aceasta grava problema nu se poate rezolva decat prin masuri normative in cadrul politicii demografice. Copii mai putini, unul de preferinta, adusi pe lume la o varsta cat mai inaintata, aceasta este regula dupa care isi planifica nasterile cuplurile din orasele Romaniei ce adopta rapid sistemul de valori al tarilor dezvoltate.

Natalitatea a scazut drastic

Dar nu scaderea populatiei este cel mai ingrijorator lucru, ci faptul ca natalitatea scazuta din perioada de tranzitie aduce cu sine dezechilibre care afecteaza structura pe varste. Acest lucru duce la fenomenul de imbatranire a populatiei si de scadere a fortei de munca. Si Europa se confrunta cu aceeasi problema, ea devenind un continent imbatranit. "Acesta este si motivul pentru care nu numai ca exista imigranti, ci chiar este nevoie de ei pentru forta de munca, deoarece Europa este un continentul cu cei mai multi pensionari. In schimb, America o duce atat de bine tocmai datorita spiritului lor de a avea copii, de a avea o familie inchegata", ne-a de- clarat directorul Spitalului Parhon, prof. dr. Constan- tin Dumitrache.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.