Ministerul Justitiei a primit marti raspunsul Departamentului International al Ministerului Justitiei al Republicii Cehe la scrisoarea redactata de autoritatile romane, prin care se transmitea cererea de arestare provizorie in vederea extradarii formulate de Tribunalul Satu Mare in privinta lui Frantisek Priplata. Se solicita o pozitie oficiala a omologilor cehi cu privire la acest caz. Astfel, Ministerul Justitiei ceh a informat MJ ca solicitarea de arestare provizorie in vederea extradarii a fost transmisa spre solutionare Procuraturii regionale Brno.

Totodata, autoritatile cehe au comunicat faptul ca, "potrivit dispozitiilor relevante din Codul penal ceh si din Codul de procedura penala ceh, cetatenii cehi nu pot fi extradati. Cu toate acestea, autoritatile judiciare cehe sunt cele care decid, de la caz la caz, asupra admisibilitatii unei cereri de extradare, dupa examinarea solicitarii si a actelor anexate acesteia, tinand cont de toate circumstantele relevante".

In aceste conditii, in calitatea sa de autoritate centrala romana in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala, Ministerul Justitiei a solicitat Tribunalului Satu Mare sa aprecieze daca sunt intrunite conditiile legale pentru a se solicita extradarea din Republica Ceha a lui Frantisek Priplata. Procedura de solicitare a extradarii are caracter confidential pana ce statul solicitat primeste cererea de extradare. In cazul in care autoritatile cehe considera ca nu se intrunesc conditiile legale de extradare, Priplata ar putea fi incarcerat in Cehia. El a fost condamnat in Romania la 8 ani de detentie pentru instigarea la omor al liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu. Numai ca Priplata nu a mai ajuns dupa gratii, el parasind fraudulos teritoriul Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.