Unitatea de cinci stele din Mamaia a fost adjudecata de un om de afaceri constantean, dar aseara executarea silita a fost suspendata

Desi era sub sechestru asigurator instituit in ianuarie de Parchetul General, ieri la pranz toata lumea aflase ca hotelul de cinci stele din Mamaia al lui Iacobov a intrat in posesia unui om de afaceri din Constanta. Mircea Istrate spunea ca a cumparat Scandinavia cu 57 de miliarde lei vechi la o licitatie organizata in luna aprilie. Valoarea hotelului, estimata de Parchetul General, era insa de 107 miliarde de lei. La lasarea serii, Judecatoria Constanta a dat o decizie care i-a surprins pe multi: a suspendat executarea silita a hotelului.

De la cinci la doua stele

Ieri dimineata, la Hotelul Scandinavia din Mamaia au descins mai multi politisti, jandarmi si civili care au incercat sa intre in unitate pentru a anunta ca vechiul proprietar trebuie sa plece. Executorul judecatoresc Adrian Romanescu avea in mana un act de adjudecare a licitatiei din aprilie, "act care, conform legii, reprezinta titlu executoriu si, in acelasi timp, o hotarare de evacuare".

Nu mica le-a fost mirarea oamenilor legii cand, odata ajunsi la hotel, au constatat ca usa de la intrare era inchisa cu lanturi. Asta nu l-a facut insa pe noul proprietar sa se dea batut. In prezenta oamenilor de ordine, acesta a rupt incuietorile si a intrat. Din hotelul luxos de cinci stele, unde pana anul trecut chefuiau oamenii PSD-ului, a ramas o ruina. Desi in exterior, pe frontispiciu, se vad cele cinci stele daruite cu generozitate de ministrul turismului Dan Matei Agathon prietenului sau Corneliu Iacobov, in interior era dezastru. Mircea Istrate se plange ca nici o camera nu mai e intreaga.

Pereti jupuiti, grupuri sanitare dezafectate, gresia si faianta smulse de pe pereti. "Cele cateva bunuri de mobilier care au mai ramas au fost inventariate si au fost date in custodia proprietarului de drept pana cand vechiul proprietar si le va rascumpara", spune Adrian Romanescu.

Licitatie cu cantec

In luna aprilie, hotelul a fost scos la licitatie, fiind vandut cu 57 miliarde de lei lui Mircea Istrate de la SC Amber Industry SRL Constanta. Licitatia fusese organizata in urma unei decizii a Curtii de Arbitraj Constanta pentru a se recupera o alta datorie, de aproximativ opt miliarde de lei, pe care Iacobov o avea fata de doua firme de constructii.

Astfel, vanzarea Hotelului Scandinavia s-a facut in conditiile in care si Parchetul General instituise un sechestru asigurator asupra aceluiasi bun pentru a recupera datoriile imense pe care Iacobov le are catre stat. In aceste conditii, nici firmele de constructii si nici Parchetul General nu ar fi putut organiza o licitatie pentru vanzarea imobilului pana cand o instanta de judecata nu va decide cine are prioritate in recuperarea datoriilor. Din acest motiv Judecatoria Constanta a decis aseara suspendarea executarii silite pana la solutionarea acestei probleme.

Avocatul "Scandinavia": "Actiune abuziva"

Luminita Popescu, aparatorul "Scandinavia", a contestat in instanta "vanzarea ilegala" a hotelului. Avocata sustine ca a vorbit cu procurorii Parchetului General care i-ar fi spus ca a fost declansata urmarirea penala impotriva executorului judecatoresc Adrian Romanescu. Si asta pentru ca "dl Romanescu a pornit o executare in conditiile in care Parchetul General instituise sechestru asigurator si pentru ca acum nu a prezentat o incheiere de la instanta".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.