Grindul Chituc, arie protejata apartinand Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost scos la mezat de primaria unei localitati din judetul Constanta. Primarul comunei Sacele a anuntat pentru ieri o licitatie in care scotea la vanzare 800 de hectare de teren din Grindul Chituc. Licitatia este considerata a fi ilegala de catre autoritatile comunei Corbu, care sustin ca, in fapt, Grindul apartine comunei Corbu. "Noi avem acte. Conform ultimei delimitari a teritoriului administrativ, cele 2.300 de hectare, cate are Grindul, apartin comunei Corbu.

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara confirma cele spuse de Primaria Corbu: "Grindul Chituc se afla pe teritoriul comunei Corbu". Cu toate acestea, Ion Oprea, primarul din Sacele, a hotarat in data de 31 mai a acestui an "insusirea lotizarii Grindului Chituc si scoaterea terenurilor la licitatie", a declarat viceprimarul localitatii Corbu, Marian Galbinus. Atunci, cum de sunt vandute terenurile de primarul Ion Oprea?

Raspunsul l-am primit tot de la vicele Galbinus: "Fostul primar al comunei Corbu a improprietarit localitatile Sacele, Istria si Navodari cu mai multe terenuri din Grind pe baza Legii fondului funciar". "Astfel, Sacele a primit 306 hectare, Istria 133 si Navodariul 200. Noi am mostenit aceasta situatie". De-a lungul anilor, cele doua localitati au impartit aria protejata in bucati si au dat-o cui au vrut fara ca nimeni sa fie tras la raspundere.

Pe baza Legii fondului funciar, s-au distribuit peste 400 de hectare apatinand Grindului, categoria de folosinta fiind cea de pasune. "Terenul nu este arabil. Nu se poate folosi decat pentru constructii. Grindul este nisipos si plin de stufaris, iar terenurile sunt situate chiar pe malul marii, numai bune pentru construirea unor vile de vacanta", a mai adaugat viceprimarul comunei Corbu.

Primarul comunei Corbu a facut o plangere impotriva hotararii consiliului local al comunei Sacele din 31 mai 2005, dar Prefectura Constanta nu a contestat hotararea autoritatilor din Sacele. Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii, s-a declarat socat de ce se intampla in Grind: "Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva. Grindul Chituc este cea mai importanta zona protejata din Delta Dunarii.

Aici se gasesc cele mai multe colonii de pasari si plaja salbatica. Nimeni nu are dreptul asupra acestei arii. Nici primaria Corbu si nici Sacele. Din punct de vedere legal, Primaria Sacele nu poate licita terenurile din Grind decat daca a semnat niste vecinatati cu RBDD, ceea ce ar fi un dublu abuz. Mi-e teama ca se va repeta povestea plajei din Sulina, care intr-un mod asemanator, printr-o hotarare luata la nivel local, a trecut sub administratia orasului Sulina. S-au depus plangeri la PNA, dar pana am plecat eu de la Rezervatie nu se intamplase nimic".

Reprezentantii Prefecturii Constanta, care au primit plangerea din partea primariei Corbu, nu au luat nici o decizie. Intr-un final, licitatia a fost amanata, datorita unei contestatii facuta de unul dintre licitatori.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.