"Militienii" de la Constanta care au bagat in coma un barbat pe care l-au batut cu bestialitate au fost dati afara din Politie. Cei patru au fost audiati la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, procurorii dispunand instituirea interdictiei de a parasi orasul timp de 30 de zile.

Victima, Ion Gionea, se afla in coma, medicii fiind rezervati in ceea ce priveste sansele sale de supravietuire. Cei patru politisti care au bagat in coma un barbat pe care l-au batut cu cruzime si care se afla in prezent in stare grava au fost dati afara din Politie. Ion Romboaca, Stefan Nica, Viorel Vitorian si Adrian Sufaru au fost adusi in fata Consiliului de Disciplina a Inspectoratului de Politie Constanta unde au fost interogati in legatura cu faptele pe care le-au comis.

In alta ordine de idei, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus, ieri, instituirea interdictiei de a parasi municipiul Constanta timp de 30 de zile pentru agentii de ordine Ion Romboaca, Stefan Nica, Viorel Vitorian si Adrian Sufaru. Cei patru au fost audiati in noaptea de marti spre miercuri, iar in cursul diminetii de ieri, audierile la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta au reinceput.

Momentan, cei patru agenti sunt acuzati de purtare abuziva, iar in functie de zilele de ingrijiri medicale de care va avea nevoie victima se va face si incadrarea juridica, cel mai probabil de vatamare corporala grava. Pe de alta parte, tinand cont de starea critica in care se afla barbatul batut de politisti in caz ca acesta va deceda, cei patru ar putea fi acuzati de omor calificat.

Lovit si apoi dus la sectie

Incidentul in care un barbat a fost bagat in coma de cei patru "militieni" a avut loc in urma cu trei zile, mai exact in seara de 8 august. Atunci, in jurul orelor 21.40, dispeceratul Sectiei 4 Politie a fost sesizat telefonic prin sistemul 112, de catre un cetatean, cu privire la faptul ca, pe strada Portitei, a fost surprins un individ care parea suspect. Reclamantul a spus ca acesta incerca sa descuie portile locuintelor cu un instrument, avand intentia de a patrunde in interior. Imediat, la fata locului au fost dirijate doua patrule auto.

Prima era formata din agentii Ion Romboaca si Stefan Nica de la Sectia 4, cei doi deplasandu-se cu autoturismul cu numarul de inmatriculare CT 06 JYG. Din cea de-a doua patrula faceau parte agentul sef adjunct Viorel Vitorian de la Sectia 4 de Politie si agentul principal Adrian Sufaru, acestia venind cu autoturismul cu numarul de inmatriculare CT 24 POL, din cadrul Sectiei 2 Politie.

Ajunsi la fata locului, la intersectia strazilor Portitei cu strada Rasuri, politistii au identificat un barbat in stare de ebrietate, avand asupra sa un tirbuson. Fara sa stea prea mult pe ganduri, asa-zisii oameni ai legii l-au luat la bataie pe acesta dupa care l-au urcat cu forta in masina Politiei. Dupa ce l-au batut pe strada, politistii l-au imobilizat pe barbat si l-au condus cu autoturismul CT 06 JYG la sediul Sectiei 4. Aici s-a stabilit ca acesta se numeste Ion Gionea, are 49 de ani si este din Craiova. Surse din cadrul Politiei au declarat ca Gionea lucreaza pe Litoral ca ospatar, iar in seara in care a fost batut, pur si simplu a uitat adresa.

"Militienii" filmati pe caseta

Revenind la cei patru caftangii din Politie, dupa ce acestia au aflat cum il cheama pe presupusul hot, deoarece acesta devenise incoerent in vorbire si prezenta o stare generala de rau (mai mult ca sigur din cauza bataii administrate), a fost anuntata Ambulanta. Masina Salvarii a sosit la fata locului la ora 2.10 si l-a transportat la Spitalul Clinic Judetean Constanta, sectia neurochirurgie. Ion Gionea a fost internat de urgenta cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral si facial acut inchis.

Medicii spun ca, la scurt timp dupa ce a fost adus la spital, starea de sanatate a pacientului s-a agravat. Ion Gionea a fost supus unei interventii chirurgicale, fiindu-i extirpat un hematom aflat in zona emisferei dreapta a capului. In prezent, pronosticul cu privire la evolutia starii de sanatate este rezervat si nu se stie cu exactitate daca barbatul va scapa cu viata.

In alta ordine de idei, momentul interventiei efectivelor de politie pentru legitimarea si imobilizarea suspectului a fost filmat de un cameraman al unui post national de televiziune, care se afla intamplator in zona. Acesta, insotit de corespondentul postului de televiziune, in cursul diminetii de marti a informat si pus la dispozitia conducerii IPJ Constanta o caseta care cuprinde inregistrarea de la fata locului, in care sunt surprinsi politistii in timp ce aplicau mai multe lovituri cu pumnii si picioarele, suspectului. Imediat, comandantul IPJ Constanta a demarat o ancheta interna.

Blaga isi cere scuze in numele Politiei

Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor prezinta scuze publice cetateanului Ion Gionea, agresat in cursul zilei de marti, la Constanta, de o echipa a Politiei din localitate, se arata intr-un comunicat al MAI. De asemenea, "MAI adreseaza scuze familiei cetateanului agresat si tuturor cetatenilor pentru comportamentul incalificabil al celor patru politisti si asigura opinia publica in legatura cu faptul ca astfel de acte vor fi aspru sanctionate", se arata in acelasi comunicat.

Ministrul Vasile Blaga este de parere ca "astfel de gesturi de brutalitate contribuie la deteriorarea legaturii care trebuie sa existe intre societate si Politia pusa in slujba acesteia, legatura si asa fragila in conditiile in care eforturile de reformare a Politiei Romane isi fac simtite efectele intr-un ritm mai lent decat cel dorit". In acelasi timp, MAI apreciaza ca atitudinea si comportamentul celor patru politisti implicati in regretabilul incident reprezinta "o grava atingere adusa uniformei de politist si o pata nedorita asupra imaginii Politiei Romane, care afecteaza grav increderea cetatenilor in aceasta institutie, menita sa le apere drepturile si nu sa le incalce".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.