La categoria lungmetraj de fictiune, membrii Comisiei de selectie care a acordat punctajul (Stefan Agopian, Cristina Corciovescu, Andrei Gorzo, Irina Petrescu si Oana Stoenescu) au ales, alaturi de proiectele lui Nae Caranfil si Mircea Daneliuc, scenariile regizorilor aflati la a doua productie, Cristian Mungiu si Radu Muntean, si la a treia, cazul lui Cristi Puiu. Despre criteriile care au stat la baza selectiei, criticul Andrei Gorzo afirma: "Marele criteriu care a departajat filmele alese de alte proiecte bune care n-au intrat, a fost anvergura.

Scenariile selectate sint cele mai ambitioase, avind cele mai mari sanse de a ne reprezenta cinematografia in lume, cele din care pot intr-adevar sa iasa filme despre care se va vorbi si peste 50-100 de ani. Consider ca din ele pot sa iasa nu doar filme bune, ci chiar filme mari". Dar care sint povestile care promit deja atit de mult?

Superproductie marca Nae Caranfil

Proiectul lui Nae Caranfil "Restul e tacere", care a acumulat cel mai mare punctaj acordat de juriu, este unul foarte ambitios, fiind vorba despre o superproductie care beneficiaza de un credit CNC de 10 miliarde de lei, reprezentind 8,19% la suta din devizul total al filmului. Va fi povestea realizarii primei superproductii romanesti, "Independenta Romaniei", din 1912, pelicula despre Razboiul de Independenta din 1877.

Scenariul lui Caranfil este unul complex, care reuseste sa vorbeasca despre foarte multe lucruri: inceputurile cinemaului, visele pe care cinematografia le-a dat oamenilor cind a fost inventata, printre care visul nemuririi, despre escrocii si vizionarii filmului, tinerii romantici, tot soiul de oameni care au fost atrasi spre noua arta si despre relatia dintre artist si producator, adica dintre talent si bani.

Un rol pentru Gyuri Pascu

"'Povestiri din epoca de aur>> este o incercare de a recupera partea nostalgica a tineretii noastre sub comunism, cu intimplarile, obiceiurile si gindurile noastre de atunci", spune Cristian Mungiu despre viitoarea sa productie, pe care o va realiza impreuna cu Razvan Marculescu. "E un proiect mai amplu, alcatuit din povestiri pina la un punct independente, unele mai vesele, altele mai triste, o incercare de a rescrie un fel de istorie personala a comunismului prin legendele lui urbane", explica regizorul.

Desi nu a fixat inca distributia, Mungiu s-a gindit la o partitura pentru Ioan Gyuri Pascu. "I-am dat scenariul sa-l citeasca, facind observatia ca de data asta e liber sa-si aleaga ce rol crede ca ii vine mai bine. Merita un rol pe masura talentului lui". Statul va oferi acestei productii "Mobra Films" un credit de 10 miliarde, insemnind 47,5% din bugetul peliculei.

Cristi Puiu hraneste pesti mici

Dupa mult premiatul "Moartea domnului Lazarescu", care va avea premiera in toamna acestui an, Cristi Puiu se pregateste deja de viitoarea pelicula, care se va numi "Hrana pentru pestii mici". Scenariul este semnat de cunoscutul "tandem" Cristi Puiu-Razvan Radulescu si este "o poveste de dragoste peste o poveste politista, care se intimpla astazi la noi", dezvaluie laconic regizorul. Pentru alegerea protagonistilor, un baiat si doua fete, el va face casting, iar filmarile vor avea loc in aceasta iarna sau in primavara anului viitor. Filmul va fi produs de "Mandragora" si va beneficia de un credit de 9 miliarde de lei, reprezentind 47,66% din deviz.

Daneliuc a ales Legiunea straina

O productie "Glissando Trading", pentru care statul va acorda 9 miliarde de lei (35,8% din bugetul filmului), "Legiunea straina" a lui Mircea Daneliuc va aduce o viziune comico-apocaliptica asupra satului romanesc in tranzitie. Povestea se preteaza la o comedie salbatica, in care cineastul, care este si autorul scenariului, ia niste personaje, tarani de azi, saraci, derutati si dispusi sa faca orice (o buna parte din actiune se invirte in jurul unei presupuse sanse de a intra in Legiunea straina, in realitate escrocherie) ca sa se salveze din saracie si le duce pina in prapastie. Taranii, carora li s-au luat banii de inrolare si asteapta un semn de la Legiune, se antreneaza si fac exercitii de supravietuire, dar in realitate se snopesc unii pe altii in bataie si se infometeaza.

Revolutia vazuta din tancheta

Radu Muntean vrea sa filmeze in toamna acestui an "Hirtia va fi albastra", la care este coscenarist cu Razvan Radulescu si Alexandru Baciu. Actiunea se desfasoara in timpul revolutiei din ‘89, mai exact in noaptea de 22 spre 23 decembrie, fiind vorba despre povestea unui pluton de soldati dintr-un vehicul blindat al Ministerului de Interne.

Regizorul spune ca nu-si doreste insa un film politic: "Incerc sa spun ceea ce cred ca nu s-a mai spus pina acum, din perspectiva oamenilor marunti care au participat la acele evenimente. Nu analizam care au fost teroristii, cine a tras… Va fi o poveste a oamenilor, tratata intr-o perspectiva tragicomica, nemaifolosita pina acum." Desi va face casting pentru cele doua roluri principale si pentru inca 15 actori din distributie, totusi autorul "Furiei" a scris doua roluri special pentru Dragos Bucur si Andi Vasluianu.

Pelicula va fi produsa de "Multimedia Est", CNC-ul acordind un credit de 9 miliarde de lei, care reprezinta 45,4% din devizul productiei. Filmarile vor debuta in luna octombrie a acestui an, iar premiera va avea loc probabil in toamna anului viitor.

Tragicomedie de provincie

Cu proiectul "Despre ingeri si par", regizorul Corneliu Porumboiu, totodata autorul scenariului, aflat la debut in lungmetraj, a cistigat o prima de dezvoltare anul trecut, la Rezidenta Festivalului de la Cannes. "Va fi o tragicomedie, un film care se petrece in Romania de astazi, intr-un oras de provincie, inspirat de situatii reale". Personajul principal va fi interpretat de Constantin Dita, caruia ii va da replica Dragos Bucur, actori cu care tinarul cineast a mai colaborat la scurtmetrajele anterioare si la care s-a gindit pentru aceasta poveste.

Din bugetul filmului, care va fi produs de "Periscop", CNC-ul va acorda 12 miliarde de lei, adica 75,4% din deviz. Porumboiu spune insa ca mai lucreaza la scenariu si va mai cauta coproducatori straini, avind nevoie de "un deviz care ar fi un pic mai mare pentru un film romanesc".

Mircea Daneliuc: vesnicul revoltat

Mircea Daneliuc a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Regie de film, in 1972. A primit numeroase premii ACIN/UCIN si altele in cadrul Festivalului de film din Costinesti, pentru pelicule ca: "Proba de microfon" (1980), "Glissando" (1984), "Patul conjugal" (1993), "Senatorul melcilor" (1995). Filmele sale au participat la prestigioase festivaluri internationale, ca Berlin si Cannes.

Scurt si cuprinzator despre cistigatori

Nae Caranfil este scenaristul si regizorul peliculelor "E Pericoloso Sporgersi" (1993), "Asphalt Tango" (1996), "Dolce farniente" (1998) si "Filantropica" (2001). Din palmaresul sau fac parte Premiul Criticii la Montpellier in 1993 pentru "E Pericoloso Sporgersi", care a fost selectat in acelasi an la Cannes in sectiunea "Quinzaine des realisateurs", si numeroasele distinctii pentru "Filantropica", dintre care le amintim pe cele de la Paris, Wiesbaden si Wrzburg.

Cristi Puiu a fost remarcat, in 2001, pentru filmul de debut "Marfa si banii" (Premiul special al juriului la Cottbus, 2001, Premiul FIPRESCI si Premiul de interpretare masculina pentru Alexandru Papadopol - Salonic, 2001). A fost distins cu "Ursul de Aur" la Berlin, in 2004, pentru "Un cartus de Kent si un pachet de cafea". Cel mai recent succes al sau este "Moartea domnului Lazarescu", care a fost premiat in acest an la Cannes, in sectiunea "Un Certain Regard".

Cristi Mungiu a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti in 1998, sectia Regie. A fost desemnat Cel mai bun regizor in diverse competitii pentru scurtmetraje ca "Mariana" (1997, Cinemaiubit), "Zapping" (Festivalul Dakino, 2000) sau "Mina lui Paulista" (selectat la Oscar in 1998). "Occident", din 2001, a fost premiat la numeroase festivaluri, printre care cele de la Rotterdam, Leeds si Mons.

Corneliu Porumboiu a absolvit UNATC - Regie Film in 2003. Este autor a trei scurtmetraje: "Pe aripile vinului", "Calatorie la oras" si "Visul lui Liviu". "Calatorie la oras" a participat la diverse festivaluri, fiind distins cu Premiul al doilea al sectiunii "Cinefondation" la Cannes, in 2004, si Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Montpellier, tot in 2004.

Radu Muntean a debutat in 2002 cu "Furia", la care a semnat regia si scenariul. Pelicula, o poveste despre viata tumultuoasa a tinerei generatii, s-a bucurat deopotriva de aprecierea publicului si a criticii de specialitate.