Gradinile publice din Romania sint sub limita europeana. Atit in ceea ce priveste suprafata, cit si amenajarea lor. Chiar si in aceasta situatie insa, primariile aproba constructiile de blocuri si magazine in detrimentul parcurilor.

50 de metri patrati pe cap de locuitor. Aceasta este suprafata pe care o prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru orice locuitor al planetei. Romania a aderat la aceasta norma numai pe hirtie, mai exact in Raportul privind Starea Mediului in Romania, din 2003, media din realitate ajungind de fapt la doar 18 mp/locuitor. Nici localitatile europene nu se ridica insa la exigentele OMS, media de pe vechiul continent fiind de aproximativ 25 mp/locuitor, conform informatiilor de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Verde de Micul Paris

Ultimele informatii pe care le detine Ministerul Mediului despre suprafata verde a oraselor din tara dateaza din 2003. Din 1990, trendul acestora a urmat o linie descendenta. De la aproape 22.000 de hectare, cit totalizau in 1990, suprafata verde a scazut cu aproximativ 2.000 de hectare, in timp ce o crestere importanta se produsese in perioada 1980-1990, cind totalul crescuse cu aproape 5.000 de hectare. Scaderea cea mai importanta s-a petrecut in Capitala, unde in ultimii 15 ani spatiile verzi s-au injumatatit. De la 34 de milioane de metri patrati, cit existau in 1989, anul trecut, Ministerul Mediului raporta doar 17 milioane.

Doljul este in top

In topul oraselor care stau cel mai bine cu suprafata verde se afla Dolj, Constanta, Galati si Timis, la polul opus situindu-se Teleorman, Tulcea si Covasna. Ierarhia europeana in aceasta privinta aduce o medie mult superioara fata de situatia din Romania. De altfel, localitatile europene si-au facut o adevarata traditie din preocuparea fata de mediu. In topul european se situeaza Austria cu 70mp/locuitor, urmata de Olanda si Belgia, care se afla la egalitate - 65 mp/locuitor. Media ungureasca este de 30 mp/locuitor, iar Malta si Cipru au 35mp/locuitor.

Competitia pentru exterminare

Suprafata mica nu este singura problema a spatiilor verzi din Romania. ONG-uri ca GreenAgenda, Asociatia Pro Biciclo Urbo sau Clubul de Cicloturism Napoca atrag atentia asupra starii necorespunzatoare in care se afla multe dintre parcurile si gradinile publice din tara. In Tg. Mures, Constanta, Cluj sau Iasi, o mare parte dintre spatiile verzi au fost transformate in zone comerciale. Clubul de Cicloturism a luat atitudine impotriva Consiliului Judetean Cluj, care voia sa aprobe inlocuirea spatiilor verzi cu mall-uri, blocuri sau spatii comerciale.

"In ultimii 15 ani, spatiile verzi s-au redus continuu, iar primaria sau Consiliul judetean, in loc sa imbunatateasca aceasta situatie, concesioneaza in continuare terenurile. Parca este un concurs intre primarie si Consiliul judetean, care le extermina mai repede", spune Radu Mititean, directorul executiv al Clubului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.