Doua saptamini. Aceasta este perioada minima de concediu recomandata de medici pentru refacerea fortelor.

"Desi multi au impresia ca prima zi de munca de dupa concediu este cea mai grea, de fapt, a treia zi de munca este considerata cea critica. Atunci se acumuleaza la fel de mult stres ca in zilele de dinaintea concediului", avertizeaza psihoterapeutul Gabriel Aftenie. La instalarea stresului contribuie mai ales volumul mare de hirtii sau mail-urile strinse pe perioada concediului. Medicii recomanda ca prioritar sa fie rezolvate problemele importante, iar zilele din weekend sau orele de dupa program sa fie folosite pentru relaxare.

Primele zile de lucru, la intoarcerea din vacanta, sint de cele mai multe ori la fel de obositoare ca ultimele de dinaintea concediului. Pentru a trece peste stresul ce se poate instala, psihoterapeutii recomanda stabilirea unor prioritati si rezolvarea problemelor pe rind. Un concediu de doua saptamini, pe o insula exotica, fara telefon si amintiri despre serviciu, inseamna pentru fiecare reincarcarea bateriilor.

Revenirea la lucru insa, poate fi o perioada critica, greu de depasit. Pe de alta parte, un concediu in care cei mai ambitiosi se straduiesc sa mai rezolve citeva dintre problemele firmei prin telefon este neodihnitor. Situatia ideala recomandata de psihoterapeuti este un concediu atit de lung, cit sa ti se faca dor de munca si un serviciu la care sa te intorci cu placere.

Tinerii au concedii cu distractie excesiva

"Masura calitatii concediului da randamentul muncii", spune Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia". El afirma ca, de cele mai multe ori, tinerii se distreaza excesiv si se intorc obositi din concediu. "Cei mai multi dintre tineri se intorc din concediu mai obositi decit au plecat, pentru ca prefera sa-si cheltuiasca vacanta intr-o distractie excesiva. Un concediu inseamna odihna. Sint recomandate citeva episoade de distractie la mare, in zone aglomerate, insa zilele de la sfirsitul vacantei, in special, ar trebui petrecute la munte pentru ca aerul tare combate astenia psihica", recomanda dr. Mihailescu.

A treia zi de munca este cea critica

Prima zi de lucru dupa revenirea din concediu este pentru cei mai multi la fel. Ceasul desteptator anunta inceperea programului fix, cafeaua nu mai este bauta din placere, ci din necesitate si, desi concediul a fost mai mult sau mai putin odihnitor, aproape fiecare se indreapta spre serviciu cu entuziasm. "Entuziasm care, spune psihoterapeutul Gabriel Aftenie, dispare repede cind telefonul incepe sa zbirniie, casuta postala electronica este plina pina la refuz de e-mailuri sau biroul abia se zareste dupa maldarul de dosare si hirtii cu situatii ce asteapta sa fie rezolvate".

Se poate ca prima reactie sa fie una de panica. Psihoterapeutul recomanda ca, dupa citirea mesajelor si trecerea in revista a documentelor, sa se intocmeasca o lista care sa cuprinda activitatea pentru urmatoarele cinci zile. In prima zi vor fi rezolvate problemele care nu suporta aminare, in a doua zi, cele care nu sint urgente, urmind ca, in ordinea importantei, in urmatoarele zile sa fie rezolvate si celelalte situatii.

"Desi multi au impresia ca prima zi de munca de dupa concediu este cea mai grea, de fapt in a treia zi de munca, in cazul in care, in primele doua zile a tot fost aminata rezolvarea anumitor probleme, este considerata cea critica. Atunci se acumuleaza la fel de mult stres ca in zilele de dinaintea concediului", avertizeaza Aftenie. Tot el spune ca la instalarea stresului contribuie si volumul mare de informatii acumulate intr-un timp foarte scurt. Efectul este crearea de tensiuni la locul de munca intre colegi sau parteneri de afaceri. •

Concediu benefic: cel putin doua saptamini

Intrarea intr-un ritm normal poate dura de la citeva zile, pina la o saptamina sau chiar mai mult, in functie de marimea concediului si de placerea oferita de munca prestata. In cazul in care concediul dureaza citeva zile, specialistii sustin ca el este ineficient pentru a dobindi energia necesara tot restul anului. Este de preferat ca perioada de concediu sa dureze cel putin doua saptamini. Totodata, medicii recomanda ca zilele libere de la sfirsitul saptaminii si a orelor de dupa program sa fie folosite pentru relaxare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.