Ploile cazute in ultimele zile au afectat 91 de localitati din 13 judete, fiind inundate case, terenuri si afectate retelele de utilitati, a anuntat, ieri, Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. De asemenea, ploile au facut si o victima: Dorel Balan (58 de ani) din comuna Frasin, judetul Suceava, mort in urma unui infarct, probabil din cauza stresului, a situatiei create in localitatea care a fost afectata de apa.

Cele mai afectate zone in care s-au inregistrat caderi de precipitatii foarte mari au fost Malureni, judetelul Arges - 182 de litri pe metru patrat, Frasin din judetul Suceava - 172 de litri pe metru patrat si localitatea Darmanesti din judetul Arges - 159 de litri pe metru patrat.

Conform bilnatului prezentat de secretarul de stat au fost evacuate doua persoane si au fost inundate 168 de case si avariate 32, afectate 618 anexe gospodaresti, 89 de subsoluri, 222 de hectare de teren agricol, 40 de poduri si podete, 300 de metri de drum national, 5,7 de kilometri de drumuri judetene, 9,2 kilometri de drumuri comunale, sase kilometri de strazi, 21 de localitati au ramas fara energie electrica, au fost afectate 33 de retele electrice si 13 obiective socio-economice. Paul Dobre a mai spus ca ploile au afectat DN 73 Pitesti -Campulung, fiind inchis podul de la Mioveni, circulatia facandu-se pe doua rute ocolitoare, pe drumuri comunale care "nu permit trafic prea greu".

"In cursul zilei de azi, dupa ce se retrag apele, specialistii urmeaza sa ia o decizie tehnica si se va estima cand va fi redeschis drumul, a declarat Dobre. Probleme au fost si pe DN 1, unde au cazut arbori si au ajuns aluviuni, insa circulatia a fost redeschisa. Pe calea ferata, a fost afectata o line pe ruta Targul Secuiesc-Bretcu, care urmeaza sa fie redeschisa in cateva zile.

Potrivit lui Dobre, ploile cazute la Putna Seaca, judetul Vrancea, au afectat lucrarile care erau in derulare la magistrala 500, insa s-ar putea, pana la 15 septembrie, sa fie deschisa cel putin o linie. El a mai precizat ca incepe inchiderea definitiva a breselor de la recentele inundatii din Moldova, cu exceptia celor de la Branistea si Maxineni, unde apa incepe sa revina pe matca Siretului. Secretarul de stat a spus ca probleme mai sunt inca in localitatile Sendreni si Branistea, unde o parte din apa nu poate fi folosita decat pentru uz menajer. In prezent, la nivel national, mai sunt patru sate care nu au alimentare cu energie electrica.

Insa in final, Paul Dobre a apreciat ca exista si o veste buna: conform celor de la ANM incepand cu ora 24.00, nu vor mai fi avertizari meteo si nici canicula. El a precizat insa ca exista o situatie mai complicata in zona Ucrainei si Poloniei, unde se pare ca vor fi caderi de peste o suta de litri pe metru patrat. "Exista o conventie intre noi si Ucraina, iar in masura in care vor fi afectate izvoarele Siretului sau ale Prutului, se declanseaza o preocedura tehnica prin care Ucraina ne comunica si atunci intram in procedurile de aparare pentru situatia care se va crea", a adaugat Dobre.

ndatii in Dambovita si Alba

Ploile din ultimele zile au provocat, in Dambovita, pagube de zeci de miliarde de lei. In acest judet au fost afectate 26 de localitati, unde peste 250 de gospodarii au fost invadate de ape, iar mai multe poduri si podete, distruse. Cea mai afectata a fost comuna Iedera, unde au fost inundate cinci locuinte, o biserica, o suta de anexe si doua poduri.

Precipitatiile insotite si de vijelie au lasat 10 localitati fara energie electrica, din cauza copacilor cazuti peste liniile de inalta tensiune. Pe drumul comunal 710 A, in punctul Ruda, apa a sapat la capatul podului, afectand 50 la suta din latimea podului, care a devenit impracticabil. Ploile au afectat si drumul comunal 115B aproape in totalitate. Satul Cicau, din judetul Alba, a fost si el izolat, in urma ploilor, dupa ce doua poduri au fost distruse de ape. Prefectul judetului a anuntat ca va trimite un transport de alimente in sat si ca va apela la salvamontisti si la camioanele Armatei pentru a se ajunge in zona. Tot in Alba, 260 de case si anexe gospodaresti din sapte localitati au fost afectate de inundatii.

estitii in peste o suta de localitati doljene

In baza unui program al Uniunii Europene, peste o suta de localitati din judetul Dolj vor fi obligate sa-si amenajeze sistemele de canalizare si de epurare a apei. Proiectele necesita investitii de 317 milioane de euro, din care 155 de la buget, iar restul din finantari europene. In program au fost incluse 117 localitati. Cele care depasesc 10.000 de locuitori trebuie sa amenajeze retelele pana cel tarziu decembrie 2013, iar cele intre 2.000 si 10.000 de locuitori, pana in ultima luna a lui 2018. De precizat ca peste 90 la suta dintre localitatile din judetul Dolj nu au sisteme de alimentare cu apa.

toarele pentru sinistrati au fost ingropate de autoritatile clujene

Autoritatile clujene au luat masuri pentru evitarea izbucnirii unor epidemii din cauza ajutoarelor colectate de la populatie pentru sinistratii din Moldova. Acestea au incercat sa ingroape cateva tone de obiecte de imbracaminte, la rampa de gunoi de la Pata Rat a municipiului Cluj-Napoca. Hainele stranse erau pline de purici, dar si de urme de rozatoare si insecte, iar degradarea acestora a fost cauzata de temperaturile ridicate din ultima perioada, precum si de faptul ca imbracamintea a fost nespalata si ambalata in saci de plastic.

Prima tentativa de ingropare a ajutoarelor a esuat, deoarece rromii care locuiesc in preajma gropii de gunoi au urcat in camione si au scos sacii cu haine. Ulterior, hotararea de a incinera imbracamintea a fost si ea anulata, din cauza vremii nefavorabile, autoritatile urmand sa treaca tot la ingroparea ajutoarelor. Pentru acest lucru insa este nevoie de sprijinul pompierilor si jandarmilor, avand in vedere ca este vorba de 40 de camioane cu astfel de saci.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.