Costume de baie, papuci de plaja, ochelari de soare, articole pentru casa si gradina, mobila de vara din bambus - sunt doar cateva exemple de produse sezoniere care pot fi cumparate la preturi cu pana la 90 la suta mai mici.

Comerciantii se intrec in solduri care mai de care mai atragatoare, vand chiar in pierdere, si asta pentru a nu ramane cu articolele de vara pe stoc. Aceste reduceri de pret, care pot cobori chiar sub pretul de achizitie, sunt permise numai in asa-numita perioada de soldare, cuprinsa intre 1 august - 31 octombrie pentru produsele de primavara-vara si 15 ianuarie - 15 aprilie pentru cele de toamna-iarna.

Solduri doar pentru anumite produse

Comerciantii au dreptul sa ofere solduri numai pentru anumite produse, nealimentare, a caror desfacere are caracter sezonier. Cel mai des este vorba despre confectii, inclusiv blanarie, pielarie, produse de marochinarie si galanterie, tricotaje, tesaturi, incaltaminte, articole sport-turism, cosmetice, aparate de incalzire si climatizare, ventilatoare, precum si alte produse similare.

Distribuitorii aleg cu mare atentie articolele pe care le soldeaza si perioada pentru soldare, pentru a nu iesi in pierdere. "Noi avem, de regula, solduri la sfasitul iernii, cand oferim reduceri de pana la 50 la suta. Pentru articolele de camping, insa, nu oferim solduri in perioada actuala, deoarece acestea se pot folosi si mai tarziu, cand e mai racoare", ne-a declarat Ana Popa, director de vanzari Gipo. Si lanturile de hypermarketuri au oferte de solduri pentru anumite categorii de produse.

Cora ofera solduri pentru textile, electronice si electrocasnice, mobila de vara din bambus, articole pentru casa, corturi si saci de dormit pana pe 14 august. De exemplu, pentru un cort tip iglu de 4 persoane reducerea este de 40 la suta, iar pentru gratarul pliabil reducerea este de 60 de procente. Carrefour are solduri cuprinse intre 50 si 70 la suta numai pentru produsele textile specifice verii, pana pe 14 septembrie.

Conditii stricte pentru reducerile de pret

Pentru a putea practica soldarea, comerciantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii impuse de lege. In primul rand, trebuie sa anunte primaria in raza careia isi desfasoara activitatea asupra perioadei de valabilitate a soldurilor, precum si a sortimentului de marfuri supus soldarii, in cazul in care operatiunea de soldare nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare. De asemenea, marfa care va fi soldata trebuie sa fie deja existenta in stoc si sa fie achitata cu cel putin 30 de zile inainte de data de debut a soldarii.

Comerciantii mai au obligatia sa afiseze in mod vizibil reducerile de pret, fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior barat, fie prin mentiunile "pret nou" si "pret vechi", fie prin anuntarea procentului de reducere si a pretului nou, scris langa cel vechi, barat. Orice anunt de reducere de preturi ce nu corespunde reducerii practicate efectiv in raport cu pretul de referinta este considerat o forma de publicitate inselatoare si este sanctionat conform reglementarilor legale in vigoare.

Documente necesare soldarii:

* documente care atesta ca stocul de produse propus pentru soldare a fost constituit cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare si achitat cu cel putin 30 de zile inainte de aceasta data. Acestea vor fi pastrate pentru a putea fi prezentate, ori de cate ori este nevoie, organelor de control abilitate

* doua formulare de notificare a vanzarilor de soldare la primaria in a carei raza teritoriala este amplasata structura de vanzare, iar in cazul Capitalei, la sediul primariilor de sector

* o lista de inventar pentru marfurile de soldat


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.