Fumatoarele care se marita cu fumatori se expun de sase ori mai mult riscului de a face atacuri de cord decit cele care isi aleg ca parteneri de viata barbati care nu au acest viciu. Aceasta este concluzia unui studiu facut de cercetatorii de la Facultatea de Medicina din New Jersey. "Este evident ca expunerea dubla la fum mareste sansele unei persoane de a se imbolnavi de inima. Dar am vrut sa vedem daca acest lucru este valabil si in cazul atacurilor de cord", a spus Adnan Quershi, coordonatorul studiului.

Cercetatorii au constatat ca riscul ca femeile nefumatoare casatorite cu fumatori sa sufere un atac de cord este aproape la fel de scazut ca in cazul celor care fac parte din familii de nefumatori. In schimb, daca si partenerul de viata fumeaza, sansele ca boala sa apara cresc de sase ori. Studiul a monitorizat 5.400 de femei care au suferit un atac de cord. "Daca medicii vor sa reduca riscul aparitiei atacurilor de cord in rindul pacientelor nu trebuie sa li se adreseze doar lor, ci sa ii convinga si pe sotii lor sa renunte la fumat", a spus Quershi. Unul dintre sfaturile pe care l-a dat el a fost ca acolo unde unul dintre parteneri este fumator, celalalt sa nu ii stea prea mult in preajma cind fumeaza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.