Recolta acestui an de filme romanesti pare a fi promitatoare. Daca doi cineasti de marca ai generatiei '70 au avut deja premierele (Dan Pita si Mircea Daneliuc), la toamna sunt asteptate noi premiere, printre care mult laureatul film semnat de Cristi Puiu Ð "Moartea domnului Lazarescu", "Ryna", filmul de debut al Ruxandrei Zenide (care va fi prezentat in avanpremiera la Festivalul Marii Negre), "Gargui", semnat de americanul Jay Andrews, "Azucena" de Mircea Muresan (acesta fiind insa terminat de anul trecut).

In diferite faze de filmare si postproductie se afla filmul de debut al lui Gheorghe Preda Ð "Ingerul necesar", precum si alte doua debuturi: Petre Nastase cu "Aventurile unei zile" si Claudiu Romila cu "Despre morti numai de bine". Dan Pita "recidiveaza" cu "Dragostea cea mare", Radu Gabrea semneaza coproductia germano-ungaro-romana "Cocosul decapitat", Ioan Carmazan revine cu o "Iubire de cartier", Geo Saizescu nu se lasa si ne promite "Pacala se reintoarce".

Tot la categoria debuturi se inscriu filmele lui Zoltan Kamondy "Vizita arhiepiscopului" (coproductie romano-ungaro-italiana cu sprijinul Euroimages), Radu Potcoava cu "Happy-end", Tudor Giurgiu cu "Legaturi bolnavicioase", Catalin Mitulescu cu "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", Cristian Nemescu cu "California Dreaming" si Copel Moscu, care va regiza alaturi de Radu Gabrea "Calatoria lui Gruber" (si aceasta fiind o coproductie romano-germana).

Mai debuteaza Cristina Ionescu cu filmul "Dupa ea". In faza de postsincron se afla filmele lui Serban Marinescu "Vanatoarea" si al Cristinei Nichitus "Si... totul era nimic". Adrian Popovici a terminat filmarile la "Un acoperis deasupra capului", iar Sergiu Nicolaescu se afla in postproductie cu filmul "15".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.