Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a dezvaluit ieri, faptul ca firmele din grupul "Manhattan" - coordonate de multimiliardarul sirian Omar Hayssam - au fost tratate cu ingaduinta de catre organele de control ale statului si ca astfel "caracatita" sirianului a putut crea prejudicii imense bugetului public. Bodu a aratat indirect cu degetul catre perioada guvernarii PSD. "Nu pot sa spun ca a fost in totalitate o complicitate a statului in acest caz, dar statul a fost ingaduitor", a marturisit Bodu, citat de Mediafax.

Presedintele ANAF a explicat astfel ca au fost realizate controale, dar care nu au fost eficiente, au fost oprite sau au vizat doar anumite firme. Pe de alta parte, Bodu a tinut sa comenteze rezultatele ultimelor verificari realizate de inspectorii fiscali la firmele lui Omar Hayssam. Aceste rezultate au fost facute publice cu o luna in urma.

Inspectorii fiscali au stabilit asadar, in urma verificarilor la firmele din grupul "Manhattan", ca societatile controlate, fie direct, fie din umbra, de sirian datoreaza bugetului impozite si penalitati de peste 10 milioane de lei (100 miliarde de lei vechi). Inspectorii ANAF au stabilit ca firma "Optil Exim" SRL, din Buzau, trebuie sa vireze la buget impozit pe venit microintreprindere de 108.600 lei (1,086 miliarde de lei), la care se adauga un debit restant de 306 milioane de lei (3,065 miliarde de lei).

De asemenea, societatea datoreaza un impozit pe profit de 2,02 milioane de lei (20,287 miliarde de lei vechi) si TVA reprezentand 2,8 milioane de lei (28,945 miliarde de lei vechi). In cazul "Dunarea International" SRL, au fost stabilite datorii de 5,3 milioane de lei (53,614 miliarde de lei vechi), din care impozitul pe profit reprezinta 3 milioane de lei (30,888 miliarde de lei vechi), iar valoarea TVA este de 2,2 milioane de lei (22,726 miliarde de lei vechi).

La aceasta societate au mai fost identificate elemente de evaziune fiscala, concretizate in neinregistrarea veniturilor. "Globus Import Export" SRL Buzau a beneficiat si ea, in anul 2004, de doua rambursari de TVA de la bugetul general consolidat, in suma de 900.000 de lei (9 miliarde de lei vechi), valori care trebuie restituite.

Inspectorii fiscali au mai identificat, in plus, faptul ca reglarea datoriilor reciproce intre "Foresta" Nehoiu si "Best Wood" Nehoiu au fost realizate prin ordine de compensare care se refera la datorii-fantoma. De asemenea, un utilaj care reprezinta o linie de productie pentru procesarea microbrichetelor din lemn a fost vandut la mai multe firme din cadrul grupului "Manhattan" fara sa existe in realitate. Potrivit rezultatelor controalelor, utilajul a generat un lant comercial care s-a desfasurat doar scriptic, nu si faptic.

In alta ordine de idei, dosarul instrumentat de politistii vasluieni in care Omar Hayssam este cercetat sub acuzatiile de inselaciune, fals in declaratii, uz de fals si evaziune fiscala, alaturi de alte noua persoane, a fost preluat ieri de procurorii bucuresteni. In urma cercetarilor facute de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui s-a stabilit ca, in noiembrie 2004, Omar Hayssam, in calitate de asociat la o societate comerciala din Bucuresti si in complicitate cu administratorii mai multor firme-fantoma, ar fi inselat o societate din Husi cu suma de 3,3 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea a 290 de tone de ingrasamint.

Prin intermediul altor doua firme, una cu sediul in Bacau si alta cu sediul in Moinesti, ar fi fost majorat ilegal pretul ingrasamantului, pentru ca societatea bucuresteana sa beneficieze in mod ilegal de deducere de TVA. In acelasi mod s-ar fi procedat si in cazul unei cantitati de 500 de tone de combustibil greu, in luna iulie 2004, prin intermediul mai multor firme.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.