Ploile ce s-au abatut joi si vineri dimineata asupra judetului Suceava au provocat pagube insemnate in opt comune si doua orase, localitatile lovite de ape fiind Frasin, Sucevita, Marginea, Capu Campului, Voitinel, Gura Humorului, Manastirea Humorului, Vicovu de Jos, Paltinoasa si Ostra.

O persoana decedata, 217 gospodarii afectate, peste 80 de case inundate (dintre care doua distruse), zeci de kilometri de drum comunal, judetean si national impracticabili, aproape 100 de hectare de teren agricol acoperite de ape, 14 podete afectate, 10 distruse, doua poduri compromise, 52 de fantani colmatate si aparari de mal distruse - acesta este bilantul ploilor torentiale care au cazut saptamana aceasta. De asemenea, din cauza aluviunilor aduse de ape, mai multe drumuri judetene au fost blocate, iar pe drumul european 576, in dreptul localitatii Frasin, circulatia s-a derulat cu dificultate.

A facut infarct cand a vazut viitura

Una dintre cele mai afectate localitati din judet a fost orasul Frasin. Din cauza iesirii din matca a raului Suha si a torentilor de pe versanti, aici au fost inundate 120 de case (doua distruse) si 70 de hectare de teren agricol. Totodata, apele au facut si o victima - Dorel Balan, de 58 de ani, care a suferit un infarct dupa ce a vazut cum viitura ii intra in casa. Puhoaiele au distrus si opt kilometri de drum comunal, sapte podete si au avariat doua autoturisme.

Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava au stabilit ca joi, la Frasin, au cazut 129 l/mp de precipitatii, in mai putin de trei ore. In ajutorul oamenilor afectati de inundatii au fost trimise importante forte ale Jandarmeriei si ale Pompierilor.
Tot din cauza aluviunilor aduse de viitura, trenul personal 5703, Suceava - Ilva Mica, a deraiat in statia CF Floreni, motiv pentru care acceleratul 1756, Iasi-Timisoara, a stationat in gara din Vatra Dornei, circulatia fiind reluata dupa circa 150 de minute.

In urma furtunii de joi dupa-amiaza, cinci localitati sucevene au ramas pentru mai multe ore fara alimentare cu energie electrica, echipele de la "Electrica" lucrand toata noaptea de joi spre vineri pentru remedierea situatiei create. "Inca nu am stabilit valoarea pagubelor, insa cred ca este destul de substantiala", a declarat directorul Electrica Suceava, Vasile Ilie.

Ucis de fulger

Un adolescent de 16 ani a fost ucis de fulger intr-o padure din apropierea comunei Alexandru cel Bun, judetul Neamt. Politistii au fost anuntati despre acest incident joi seara, 5 august, la ora 21.20. O echipa operativa s-a deplasat la fata locului si a constatat ca langa un copac, la aproximativ 200 de metri de un drum forestier, se afla cadavrul copilului. Din verificari a rezultat ca minorul este din orasul Balan, judetul Harghita si se afla in vacanta la un unchi de-al sau, din comuna Alexandru cel Bun.

Sinistratii dau ajutoarele pe bautura

Tiganii din localitatea bacauana Gura Vaii dau haine, hrana, incaltaminte sau materiale de constructii pe nimic. Zilnic, in satele sinistrate ale comunei Gura Vaii, din judetul Bacau, sosesc transporturi umanitare din toata tara sau chiar din strainatate. Tone de bunuri ajung la cele peste 275 de familii de tigani din zona, dar cea mai mare parte sunt vandute pe nimic sau pe bautura, informeaza RomNET.

Curtea de Arges, sub ape

O furtuna extrem de violenta a lovit ieri dupa-amiaza Curtea de Arges, paralizand practic orasul. Desi a tinut mai putin de 20 de minute, vijelia, insotita de mari cantitati de precipitatii, a inecat pur si simplu strazile. Apa a atins peste un metru inaltime, provocand spaima in randul oamenilor, centrala pompierilor fiind blocata in urma miilor de apeluri primite. Circulatia in oras a fost paralizata mai mult timp, aceasta reluandu-se abia dupa ce efective sporite ale politiei judetene au intervenit.

Sute de case au fost inundate, malul ramas dupa retragerea apelor atingand zeci de centimetri adancime, atat in locuinte, cat si pe strazi. Primarul localitatii, Gheorghe Nicut, a fost la un pas de a declara Curtea de Arges oras inchis. Potrivit autoritatilor, este cea mai puternica furtuna inregistrata in istoria orasului Curtea de Arges.

Avertizare meteo

Meteorologii spun ca astazi va ploua "semnificativ" in mai toate regiunile tarii. Cantitatile de apa, avertizeaza INMH, vor depasi 40 de litri pe metru patrat in zonele deluroase si de munte ale Munteniei, Moldovei si in estul Transilvaniei. (Madalin Popa)

Sapte judete lovite de furtuni

Furtunile si ploile abundente cazute in ultimele doua zile au afectat 36 de localitati din sapte judete: Arad, Bihor, Botosani, Gorj, Mehedinti, Neamt si Suceava. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, in judetul Arad au fost afectate de ape localitatile Plescuta si Gurahont, iar alte 12 comune au ramas fara curent electric. In judetul Bihor, vantul puternic a lasat fara curent trei localitati, in timp ce in Botosani apele au acoperit 150 de hectare de terenuri agricole, opt podete si un drum judetean si au afectat 13 case din comuna Avrameni.

Si in judetul Gorj inundatiile au afectat cinci localitati, 53 de case, doi kilometri de drumuri comunale si 139 hectare terenuri agricole. In Mehedinti au fost afectate patru localitati, fiind inundate zece subsoluri si doua obiective social-economice. Ploile si grindina au lovit si comunele Borca si Farcasa, din judetul Neamt, in timp ce in judetul Suceava au fost afectate zece localitati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.