Omul de afaceri Franmtisek Priplata, care a reusit sa o sterga din tara chiar de sub nasul autoritatilor romane, a declarat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune, ca ar fi trecut granita romano-ungara chiar pe "frontiera verde", intr-o zona nesupravegheata de politistii de frontiera. "Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granite, ci pe fasia verde. Mi-a fost frica foarte tare, dar am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni", a declarat Priplata.

Fugarul nu a precizat insa prin ce zona a granitei a reusit sa fuga. Trecerea a fost floare la ureche, deoarece, conform spuselor lui Franmtisek Priplata, i-a luat doar 20 de minute ca sa treaca.
Franmtisek Priplata se considera nevinovat si vrea sa demonstreze acest lucru printr-o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. El a mai sustinut ca, in toata perioada de cinci ani cat a fost retinut in Romania, a avut ocazia sa plece din tara, dar nu a facut-o pentru ca a vrut sa-si demonstreze nevinovatia in fata instantelor de judecata.

Afaceristul ceh uita insa ca pe 20 septembrie 2000 a fost prins de Politie in timp ce incerca sa fuga din Romania prin PCTF Bors. Franmtisek Priplata este speriat, sustinand ca pe capul sau s-ar fi pus o recompensa de 5.000 de dolari, fara insa sa precizeze cine anume i-ar vrea raul.

Politia de Frontiera da din colt in colt

Desi afaceristul a fugit din tara de mai bine de o saptamana, Politia de Frontiera da din colt in colt, incercand sa-si ascunda neputinta. Secretomania a cuprins Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPF). Cer este ca ancheta IGPF in cazul "Priplata" bate in continuare pasul pe loc. Surse din Politia de Frontiera ne-au declarat ca, la finalizarea cercetarilor, concluziile anchetei vor fi date publicitatii. Recentele declaratii ale lui Franmtisek Priplata au avut insa menirea sa faca lumina in mintea anchetatorilor IGPF: iesirea din tara a fost facuta pe fasia verde de la granita romano-maghiara.

In urma cu ceva vreme, Politia de Frontiera anunta cu surle si trambite securizarea frontierelor ca o cerinta a integrarii in Uniunea Europeana. Fonduri importante au fost alocate acestui proiect. Politia de Frontiera a fost dotata cu jeep-uri Nissan Terano de ultima generatie, aparatura ultramoderna de observatie pe timp de noapte, precum si cu dispozitive de termo-detectie (aparatul detecteaza intrusii dupa caldura emanata de corpul uman). Cu aceste dotari, compatibile cu cele ale politiilor de frontiera din Europa de Vest, este greu de explicat cum a reusit Priplata sa-i duca de nas pe lucratorii IGPF.

Desi nu a declarat-o, este de presupus ca Franmtisek Priplata sa fi trecut frontiera cu ajutorul unei calauze, care putea fi angajata cu cateve sute de euro. De obicei localnici, calauzele cunosc foarte bine zona de granita si traseele de patrulare ale politistilor de frontiera.

Nori negri se aduna peste IGPF

Zilele trecute, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca situatia este foarte grava in cazul in care se constata ca omul de afaceri Franmtisek Priplata ar fi fugit pe "fasia verde" a frontierei. Pana ca cehul sa iasa la rampa cu declaratiile sale privind detalii ale fugii sale, Vasile Blaga presupunea ca Priplata ar fi putut foarte bine sa fi fugit ascuns intr-un camion, intrucat controlul acestora se face selectiv, potrivit conventiilor internationale. Acum, cand lucrurile sunt clare, este de asteptat o adevarata furtuna la varful IGPF, care va zgaltai multe scaune.

Franmtisek Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare, printr-o sentinta definitiva, in cazul uciderii liderului de sindicat Virgil Sahleanu. Conform sentintei, cehul urma sa fie inchis in penitenciar incepand cu luna iunie a.c. Franmtisek Priplata a incercat sa amane deznodamantul invocand motive medicale. Cand a fost chemat in instanta pentru a prezenta documente justificative ale bolii de care sufera, acesta nu s-a prezentat.

Cautat zadarnic de Politia Bihor, vreme de o luna, pe la diverse domicilii, cehul a reusit intre timp sa-si ia talpasita. Tardiv, Tribunalul Satu Mare a emis, la inceputul acestei saptamani, o cerere de arestare provizorie, pe numele fugarului, in vederea extradarii din Cehia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.