Construirea unei case reprezinta o cursa cu obstacole incepand cu rezolvarea actelor necesare cumpararii terenului si pana la faza finala a realizarii constructiei. Pentru cumpararea unui teren si constructia unei case iti sunt necesare tot felul de aprobari pe care trebuie sa le soliciti la diverse institutii.

Primul obstacol il constituie eliberarea de catre primarie a certificatului de urbanism. In mod legal actul costa 50.000-100.000 de lei si ar trebui sa fie eliberat in 30 de zile de la depunerea actelor pe care legea le cere. Pentru ca nu exista sanctiuni pentru cei care nu elibereaza actul, termenul legal este depasit. Ca sa nu se intample asa, scoti din buzunar 100 - 200 euro pentru mituirea functionarilor publici.

Dupa certificatul de urbanism trebuie o multime de avize: de la furnizorii de utilitati, de la mediu, de la pompieri, de la circulatie, de la monumente istorice, etc. Avizele nu costa mai mult de un milion de lei, dar pentru ca trebuie sa te adresezi la o multime de institutii, daca nu dai spaga risti sa astepti prea mult. Pentru a evita acest lucru mai scoti din buzunar 500-600 euro. Cu certificatul de urbanism si avize trebuie sa obtii, tot de la Primarie, autorizatia de constructie. Cu o spaga de 100-200 de euro, poti sa treci o investitie mai mica decat cea reala. Racordarea locuintei la utilitati te mai face sa scoti bani din buzunare, adica cam o mie de euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.