Conducerea IGPF a explicat fuga lui Priplata prin aceea ca nici o institutie din lume nu poate asigura o eficienta totala la paza frontierelor. "Exista si cazuri in care Politia de Frontiera Romana, la fel ca multe alte institutii care asigura paza granitelor, nu poate retine toate persoanele. Nicaieri in lume nu exista o eficacitate de suta la suta", a spus chestorul Neculai Burnichi, adjunctul Politiei de Frontiera Romane. Autoritatile s-au marginit sa explice cum a parasit Frantisek Priplata Romania: peste frontiera verde sau prin punctele de trecere cu un document falsificat.

Este o moda in Europa folosirea de documente falsificate, a adaugat adjunctul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Reprezentantii IGPF, ca si ai altor institutii, bat a nepricepere cand e vorba de moda, de data aceasta romaneasca, ca infractori cunoscuti pana si de copiii de pe strada reusesc sa treaca peste granita Romaniei si nici capul sa-i doara.

"Sa facem un gard electric? Politistii de frontiera nu vor fi niciodata suficienti pentru a realiza un lant operativ peste care nu se va trece", a spus chestorul Burnichi, adaugand, totusi, ca eficacitatea dispozitivului este de 88 la suta, adica "se trece foarte greu frontiera". Realitatea este ca tocmai de eficacitatea dispozitivului a scapat Frantisek Priplata, dupa ce aceasta a fost testata cu succes de Gregorian Bivolaru si de multi altii. Despre fuga lui Bivolaru nu sunt date suplimentare, a afirmat chestorul Burnichi.

"Atunci cand se va intoarce in tara va fi audiat si se va afla". Cat despre Priplata, "Politia de Frontiera va constitui o comisie pentru un interogatoriu cu Priplata, ca sa vedem pe unde a trecut frontiera si in ce conditii", a explicat chestorul. Frantisek Priplata a fost dat, marti, in urmarire internationala si exista deja declansat mecanismul urmarii internationale si solicitari punctuale, prin Biroul Interpol, sa fie furnizate date despre Priplata.

Procesul lui Priplata a inceput in toamna lui 2000, cand a fost acuzat de implicare in uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, cehul fiind condamnat pentru instigare la crima. In 2 iunie, judecatorii instantei supreme au hotarat - dupa cinci ani de la asasinarea liderului sindical al fabricii Tepro Iasi - condamnarea la inchisoare a sapte persoane care au pus la cale omorul si achitarea fostului director al FPS Bucuresti, care, de altfel, a fost acuzat doar de inselaciune.

Investitorul ceh Frantisek Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare, judecatorii instantei supreme achitandu-l pentru infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, ceea ce a dus la reducerea pedepsei aplicata de instanta suprema, respectiv de 14 ani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.